1999 Düzce Depremi’nin 23.yılı dolayısıyla İçişleri Bakanlığı ve AFAD’ın işbirliğiyle planlanan deprem tatbikatı dün saat 18:57’de gerçekleştirildi. Türkiye ve KKTC’de gerçekleştirilmesi planlanan ve olası deprem anında herkese ulaşılabilirliği konusunda sorunların giderilmesi adına “Çök-Kapan-Tutun” tatbikatı yapıldı. Televizyon, radyo ve telefonların Android ve İOS’da dahil olmak üzere saatler 18:57’yi gösterdiğinde ikaz sinyalleri gönderildi.
Günler öncesinden defalarca kez tekrarlanan ve hatırlatılan tatbikat başarı ile gerçekleştirildi. Olası bir panik durumunun önüne geçmek ve vatandaşlarımızın kaygılanmaması adına yaklaşık iki haftalık süreçte sürekli gündeme gelen tatbikat çalışması anı televizyonlarda canlı yayın olarak verildi.
Deprem tatbikatından sonra açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu herkese teşekkür ederek, “Milletimizin bu konudaki hassasiyetini her yerde görebilme fırsatına sahip olduğunu gördük. Afete hazırlık konusunda çok önemli bir süreci yakalayabileceğiz. Bu zihni bir hazırlık, farkındalıktır” ifadelerini kullandı.
Ülkece tatbikatlarımızın yanı sıra biz vatandaşlar olarak ta kendi kendimizin önlemini almalı ve olası bir doğal afet anına hazır halde bulunmamız gerekiyor. İlk olarak zor olsa da o andaki panik hallerimizin yanı sıra daha sakin ve gerçekçi düşünerek yaşam üçgeni pozisyonunu almamız gerekiyor. Evlerimizde bulunan ve sağlam veya monteli eşyaların yanında çökerek ve elimizle başımızı koruma altına alarak tutunma eylemidir. Bu yaşam üçgeni hayatımızı kurtarmamız açısından hayati önem taşımaktadır. Daha sonra süregelen okul eğitimlerimizde hep gösterilen hazırlık çantasıdır.
Mutlaka her evde olması gereken ve gerekli malzemeleri barındıran bir çantada diyebiliriz. Peki bu çantanın içinde ne olması gerekir dersek eğer AKUT’un sitesinde yayınlanan bir listeye göz atalım. Acil durum çantalarının içerisinde bulunması gereken temel malzemeler; fener, radyo, pil, çok amaçlı çakı, iş eldiveni, kibrit/çakmak, toz maskesi, düdük, battaniye, hazır paketli ve uzun süre korunabilen yiyecek, su ve ilk yardım çantası yer almaktadır.
Daha önceki yaşanan depremler ve sonrasında ortaya çıkan acı tablolarla hepimizin yüreği yanarken lütfen olası bir durum için hep hazırlık halinde bulunalım. Gerekli önlemleri alarak ve basit yöntemlerle hayatta kalma şansımızı arttıralım. Doğal afetler ne kadar doğalsa bir o kadar da tehlikelidir. Önem verelim, dikkat edelim.
Burada bize düşen görev bilinç olmak ve deprem anında panik yapmadan neler yapabiliriz onu düşünmemiz lazım. İyi günler dilerim…