Twitter’ı satan alan Elon Musk satın aldığı günden itibaren resmen Twitter kullanıcılarını delirten hamleler gerçekleştirdi. Bunun en sonuncusu ise bir önceki “İnternetin Orta Çağına Hoş Geldiniz” yazımızda bahsettiğimiz tweet görüntüleme sınırlamasıydı. Ve bu kriz birileri için yeni fırsatlar doğurdu. Evet internetin en büyük kafes dövüşü resmen başladı!
Mark Zuckerberg daha önceden de duyurduğu Twitter’a alternatif bir platform oluşturma çabalarını nihayete erdirdi. Geçtiğimiz gün itibariyle Threads’i kullanıma açtı. Kullanıcı alışkanlıklarını düşünerek Twitter arayüzünü kopyalayan bu platform ilk açıldığı andan itibaren milyonlarca kullanıcının akınına uğradı. Hem Instagram hem de Twitter kullanıcılarının akın akın girdiği bu platform ikilinin savaşını epey kızdıracak gibi duruyor. Öyle ki Threads’in kullanıma açıldığı dakikalarda Mark Zuckerberg’in açıklaması şu şekildeydi, “Twitter’ın elinde bir şans vardı ancak değerlendiremedi”. Sosyal medya patronu resmen Twitter’ı bitireceğini açıkladı.
Bu tarz kriz durumları her firma için yaşanmaktadır. Tüm sektörler rekabete dayalı ve pastanın büyüklüğüne göre işler çirkinleşmektedir. En başta kal gelen Twitter ekibi sonunda savunma yapmaya başlayacak gibi gözüküyor. Elon Musk karşı atak olarak Meta şirketine dava açmaya hazırlanıyor. Yaptığı açıklamada ise Elon Musk, “Rekabet iyidir, kopya çekmek ise değildir” açıklamasında bulundu. Threads’in birebir Twitter arayüzünü kopyalaması Elon Musk’ı epey rahatsız etmiş anlaşılan. Unutulmaması gereken bir gerçekte şu sosyal medya platformlarında bir kullanıcı deneyimi artık oturmuş durumda. Kullanıcı alışkanlıkları ve yıllar boyu süregelen bir sosyal medya kültürü oluştu. Bu kültürün dışında yeni bir şeyler denemek herhangi bir sosyal medya platformu için belki de yolun başında sona ermek olacaktır. Bu kültürün etrafında yeni bir şeyler oluşturarak insanlara yeni deneyimler yaşatmak üzere çalışmalar gerçekleştiriliyor. Her şeyden önemlisi de şu bütün bu çatışmalar devam ederken herkesin gözü önünde yeni bir sosyal medya kültürü ve yeni bir dijital topluluk oluşmakta.
Gelelim bu yeni platformun ne getirip ne götürdüğüne. Bildiğiniz üzere Mark Zuckerberg’ün sicili pek temiz değil. Merak edenlerin Amerika’da gerçekleşen Cambridge Analytica davalarına bir göz atmasını tavsiye ederim. Bu yeni platform oluşturulurken Instagram’ın bir alt kolu gibi oluşturuldu. Instagram hesabı olanlar direk buradan giriş yapabildi. Ancak uygulamadan çıkmak isteyenlere bir şart sunuldu. Instagram hesabınızı da beraberinde sileceksiniz! Peki bu daha çiçeği burnunda uygulamamızın daha ilk günden bu despotluğu göz önüne alındığında sizce ilerleyen zamanlarda nereye gidecek? Twitter’dan şikayetçi olan milyonların şikayetlerini göz önüne alarak burada ne gibi değişiklikler bizi bekliyor olacak? Hep birlikte yaşayıp göreceğiz.
İnternetin Orta Çağına Hoş Geldiniz
İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi Çizgisinde; İsveç, Rusya ve Türkiye Üçlemi