Diplomaside zaman kazanmak stratejik bir güçtür

Serdar Bozdoğan

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde milletin yetki verdiği hükümetin sürdürülebilir kalkınmayı esas alan bir devlet politikası içerisinde ülke içi ve ülke dışında ahilik, sosyal yardımlaşma ve dayanışma çalışmalarını ortak bir plan ve program içerisinde yürüterek milli kalkınmaya hız kazandıracaktır. İhtiyaç sahibi ülke ve toplulukların talebi doğrultusunda insan odaklı ve samimiyetle hazırlanan projeler ile Türk tipi Yardım modelinin oluşması sağlamalıdır.

Uluslararası düzeyde güçlü bir sivil toplum hareketi ile dış dünya da görev alan tüm kurumları ile Türk sivil toplum politikası ekseninde etkili bir şekilde koordine edecek bir devlet stratejisini uygulanmalıdır. Milli sivil toplum harekâtı, sosyal politikalar, yardımlaşma ve dayanışma genel koordinasyon stratejisi aynı zaman da Türk diplomasisine güç katan önemli bir etkendir.

Amaç, kapsam, konu ve yöntem açısından birbirine benzerlik olan veya farklı kulvarda olmalarına rağmen aynı vizyona ulaşmayı hedefleyen kurumlar ortak bir havuz stratejisi ile hareket ederek zaman ve masraf kaybetmeksizin daha verimli, daha kazançlı ve daha istikrarlı bir devlet politikasının oluşmasına vesile olacaktır.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı

Diyanet İşleri Başkanlığı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı - AFAD –

Yunus Emre Enstitüsü kamu kurum ve kuruluşları arasında;

1. Milli güvenlik stratejisi

2. Milli Enformasyon stratejisi

3. Kurumsal kalkınma stratejisi

Hususunda hükümet adına hepsi bir başbakan yardımcısı tarafından koordine edilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.