Drakula yeniden mi ortaya çıktı?

Dr. Mevlüt Şahin

Halk arasında Drakula Böceği olarak bilinen, Türkçe olarak kısaca “Turunç Teke Böceği” denilen bilimsel olarak ise “Turunçgil Uzun Antenli Böceği” (Anoplophora chinencis A. malasiaca) olarak adlandırılan böcek Trabzon’un Maçka İlçesi Esiroğlu mahallesinde bulunan fındık bahçelerinde hızla yayılmaya başladı. Drakula böceği ağaç ya da çalı formundaki odunsu bitkilerin toprak seviyesinden kabuğunu delip içeri girer, galeriler açarak ağacın kurumasına ve devrilmesine sebep olur.

Bu böceğe Drakula isminin verilmesi çok isabetli ve anlamlı olmuş. Drakula nasıl insanlar için sadist bir canavarsa Bu böcekte ağaçlar için o kadar tehlikeli. Geçmişte yaşayan Drakula’nın gerçek adı Vlad Tepeş (III. Vlad)’dır. Drakula’nın babası olan II. Vlad Osmanlılarla, 1440’ların başında yaptığı savaşta yenilir. Bizim Kazıklı Voyvoda olarak bildiğimiz III. Vlad bu savaşta Osmanlıya esir düşer. Osmanlıların himayesinde 7 yıl kalır. Daha sonra 1456-1462 yılları arasında Eflak Vilayetinin Prensi olur. Drakula’nın 6 yıllık prensliği boyunca yarım milyon nüfuslu ülkesinde 40 binin üzerinde insan ve çok sayıda Osmanlı askerini canice kazıklara geçirterek öldürttüğü tarih kitaplarında yazmaktadır. Fatih Sultan Mehmet ile 1462 yılında yaptığı savaşta yenilerek esir düşer. Bu tarih bilgisini hatırlattıktan sonra biz günümüze dönelim.

Bu çok tehlikeli böceğin Çin ve Tayland’dan İtalya’ya oradan da yurdumuza ithal edilen süs bitkileri ile geldiği tahmin ediliyor. Böcek ilk olarak 2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait park ve bahçelerde görüldü. Zeytinburnu sınırları içinde 2014 yılında bu böcek sebebiyle 150 ağaç kesildi. Drakula 300 metre uçabilmekte ve sesten etkilenerek otların arasına gizlenebilmektedir. Zararlının bir dişisi 50-70 adet yumurta bırakabilmektedir.
Bu böcekle mücadelenin çok kapsamlı bir şekilde ele alınması ve kökünün kazınması gerekmektedir. Bu böcek Avrupa’nın pek çok ülkesine daha önceden bulaşmış. Hollanda ve Almanya bu kök kazıma işlemini başarmışlar. İtalya’da böceğin görüldüğü bir ağaç için etrafındaki 100 metrekare çapındaki alanda tarama yapılıyor ve o alandaki ağaçlara da olası bulaşma düşüncesiyle o ağaçları veya odunsu dokuları tamamen ortadan kaldırıyorlar. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğü’nün Maçka Kaymakamlığı’na gönderdiği 1.2.2019 tarih ve E369453 sayılı yazılarında bu zararlının bulaşık olduğu alanların karantinaya alındığı, gerekli ilaçlamaların yapıldığı bildirilmektedir. Bakanlıkça uygulanması zorunlu belirlenen çalışmalara katılmayan üreticilere mücadele masraflarının 2 katı idari para cezasının verileceği de söz konusu yazıda bildirilmektedir.

Bu bölgede bulunan üreticilerinde sürekli bahçelerindeki ağaçları, otların arasını ve ağaç kavukları gibi yerleri kontrol etmeleri gerekiyor. Eğer bu zararlının izine rastlarsalar derhal Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerine haber vermeleri gerekiyor. Arazisi bulaşık olan üreticilerinde Bakanlık personelinin yönlendirmelerine uymaları bu zararlıyla mücadelede çok önemli bir husustur.

Drakula zararlısı ile mücadelede kesilmesine karar verilen ağaçların bedelleri, sürvey çalışmaları, gerekli ilaç, ilaçlama aleti desteği ve teknik bilgiler Bakanlık tarafından karşılanmalıdır. Bu hususlarda üreticiler yalnız bırakılmamalıdır. Zaten üreticiler artan girdi(gübre, ilaç, tohum, sulama) maliyetleri sebebiyle üretim yapmakta evlerini geçindirmekte zorlanmaktadırlar. Drakula zararlısı ile kendi imkânları ile mücadele edemezler. Bu zararlının tüm Karadeniz bölgesine yayılma riski artar. Çok sevdiğim bir atasözünü Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine hatırlatmak istiyorum. “Yılanın başı küçükken ezilmeli”.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.