Avrupa Birliği Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu arasında müzakere edilen çip yasasında anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Bu yasa, Avrupa'daki çip üretimini canlandırmak amacıyla hazırlandı. Buna göre, çip alanında büyük ölçekli teknolojik kapasite artışları sağlamak için yatırımlar desteklenecek ve böylece arz güvenliği sağlanacak.
Avrupa Birliği, çip yatırımlarını daha cazip hale getirerek çipteki tedarik sıkıntılarını öngörmek ve kriz durumunda müdahale için bir sistem kuracak.
Çip alanında 3,3 milyar avrosu AB bütçesinden olmak üzere 43 milyar avroluk kamu ve özel yatırım harekete geçirilerek, AB'nin çip üretimindeki payının 2030'a kadar yüzde 20'ye ulaşması hedeflenecek.
Mevcut durumda, AB'nin çip üretimindeki payı yüzde 9 seviyelerinde bulunuyor. Yasa, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin resmi onayının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Küresel çapta çip üretiminin büyük kısmı Asya ülkelerinde gerçekleştiriliyor ve çip fabrikaları çok yüksek maliyetle kuruluyor.
Başlangıç düzeyinde bir çip üretim tesisinin maliyeti milyarlarca doları buluyor.
Halihazırda, çip üretiminde ABD'nin Intel, Güney Kore'nin Samsung ve Tayvan'ın TSMC firmaları ilk sıralarda yer alıyor.
AB, bu adımla küresel çip pazarındaki rekabet gücünü artırmayı ve çip krizlerini önlemeyi hedefliyor.