AB liderleri Ukrayna için toplandı!

Avrupa Birliği (AB) liderleri, özel bir zirve toplantısında bir araya gelerek Ukrayna'ya mali destek sağlanması amacıyla Birliğin uzun dönemli bütçesinde yapılacak değişiklikleri ele aldı.

Avrupa Birliği (AB) liderleri arasında yapılan toplantıda, 14-15 Aralık 2023'teki rutin zirvede AB Komisyonunun, Macaristan'ın muhalefeti nedeniyle kabul edilemeyen bütçe değişikliği önerisinin de gündeme getirildiği belirtildi.

TEMEL GÜNDEM MADDESİ UKRAYNA'YA DESTEK OLMAK

AB Konseyi Dönem Başkanı Belçika'nın Başbakanı Alexander de Croo, özel zirve toplantısında yaptığı açıklamada, toplantının temel gündem maddesinin Ukrayna'ya destek olmak olduğunu belirtti. De Croo, 27 üye ülkenin tümünün desteğiyle alınacak bir kararın önemine vurgu yaparak, geçmiş zirvede 26 ülkenin aynı fikirde olduğunu ve bu görüşün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile müzakerelerin son ana kadar devam ettiğini bildirdi.

MACARİSTAN KARŞI ÇIKIYOR

AB Komisyonu, gelecek 4 yılda Ukrayna'ya kesintisiz destek sağlamak amacıyla 2024-27 bütçesine 50 milyar avroluk bir fonun dahil edilmesini talep ediyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu'ndaki bir konuşmasında, Ukrayna'nın siyasi destek yanında sürdürülebilir mali desteğe de ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Von der Leyen, 2020'de mevcut bütçenin onaylandığında, Avrupa topraklarında genel bir savaş beklentisi olmadığını belirtmişti. Ancak, Macaristan, AB bütçesinin üye ülkeleri desteklemesi gerektiğini savunarak Ukrayna'ya mali yardımın ciddi yolsuzluklar ve Batı'nın savaşta sağladığı destek sonuç vermediği gerekçeleriyle karşı çıkıyor.

ASKERİ DESTEK İÇİN ÇAĞRI

AB, geçen yıl koyduğu ancak tutturamadığı 'Mart 2024'e kadar Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlama' hedefini, '2024 sonuna kadar 1,3 milyon' olarak revize etti. Ayrıca, AB, eğitim verdiği Ukrayna askeri sayısını yıl sonuna kadar 40 bine çıkarmayı hedefliyor. Zirvede liderler, yeni hedef çerçevesinde planlamalar üzerinde görüş alışverişinde bulunacak. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, zirvenin girişinde liderleri sahadaki durumla ilgili bilgilendireceğini ve askeri desteği bir an önce artırmak için çağrıda bulunacağını ifade etti.

AB ZİRVESİ ORTA DOĞU'YA ODAKLANACAK

AB Zirvesi'nde Orta Doğu'daki gelişmelere odaklanılacak. İsrail-Filistin konusunda 'güvenlik, insani ihtiyaçlar ve iki devletli çözüm' temelinde görüşmeler yapılacak. Üye ülkelerin uluslararası barış konferansına yönelik tutumları değerlendirilecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) destekleme çağrısını yineleyecek. Kızıl Deniz'e ticari gemilerin seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla AB'nin donanma gönderme planı masaya yatırılacak. Borrell, ASPIDES misyonunun 19 Şubat'a kadar başlatılacağını duyurmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri