ABD: Gazze'de ateşkes yüzde 90 tamam

ABD yönetimi, Gazze'de ateşkes anlaşmasının büyük bir kısmının tamamlandığını açıkladı.

ABD'li yetkililer, anlaşmanın yüzde 90'ının esas olarak çözüme kavuşturulduğunu, ancak "tutuklularla esirlerin takası" ve "Philadelphi Koridoru" ile ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Yetkililer, mevcut anlaşma önerisinin büyük ölçüde Temmuz ayında Hamas ile mutabık kalınan metinle örtüştüğünü ifade etti. Anlaşma metninin 18 bölümden oluştuğu, bunlardan 14'ünde mutabakat sağlandığı ve diğer 4 bölümde ise esir takası ve teknik detaylarla ilgili müzakerelerin sürdüğü belirtildi.

Geçen hafta İsrailli 6 esirin ölmesi, müzakereleri zora sokmuş olabilir. Ancak ABD'li yetkililer, esir takası konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini ve bu konunun çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı. Tutuklu takası, anlaşmanın temel unsurlarından biri olarak değerlendiriliyor ve Hamas'ın sürece aktif katılımı gerektiği ifade edildi.

Philadelphi Koridoru üzerindeki tartışmalar da devam ediyor. İsrail'in, bu koridorda güvenlik gerekçesiyle asker bulundurmak istemesi, müzakerelerde tartışma konusu oldu. ABD'li yetkililer, İsrail'in koridordaki asker sayısını azaltma önerisinin anlaşmayla uyumlu olduğunu, ancak bazı düzenlemelerin gerektiğini belirtti. Müzakereler, İsrail, Mısır ve Katar aracılığıyla Hamas ile yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri