ABD, Gazze'de "soykırım" iddiasına inanmıyor

ABD'nin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "soykırım olarak değerlendirmediği" açıklandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yaptığı basın açıklamasında bu konuya değindi.

Sullivan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soykırım olarak nitelendirilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Yüzde 70'i çocuk ve kadınların oluşturduğu 35 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırılar için "Gazze'de yaşananların soykırım olduğuna inanmadıklarını" belirtti ve bu öneriyi kesin bir şekilde reddettiklerini vurguladı.

Sullivan, "Soykırım için niyetin önemli olduğuna inandıklarını" ve bu konuda uluslararası kabul görmüş terimi kullandıklarını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin bu konuda Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açılan soykırım davasında hukuki analizle desteklenen bir sunum yaptığını aktardı.

Ancak, Sullivan aynı zamanda İsrail'in sivillere zarar vermemesi için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ve bu yönde çağrıda bulunduklarını belirtti. İsrail'in masum sivillerin korunması ve refahının sağlanması için daha fazla çaba gösterebileceğine inandıklarını dile getirdi.

Bu açıklamaların ardında, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine UAD'de soykırım davası açması olayı yatıyor. Güney Afrika, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'i UAD'de dava etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri