AB'den Ukrayna ve Moldova kararı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerine 25 Haziran'da başlanacağını duyurdu.

Belçika'nın AB Konseyi dönem başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, üye ülkelerin büyükelçiler düzeyinde yapılan toplantıda bu kararın alındığı belirtildi.

Açıklamada, ilk hükümetlerarası konferansların 25 Haziran'da yapılacağı ve bu konferansların, Ukrayna ve Moldova'nın AB üyelik müzakerelerinin ilk resmi aşaması olacağı ifade edildi. Üyelik sürecinin ise yıllar sürebileceği vurgulandı.

Hükümetlerarası konferansın, AB dışişleri bakanları toplantısı sırasında Lüksemburg'da gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.

Ukrayna ve Moldova, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuştu. İki ülke, 23 Haziran 2022'de adaylık statüsü almış ve 23 Aralık 2023'te üyelik müzakerelerinin başlatılması kararı alınmıştı.

AB Komisyonu, geçtiğimiz hafta her iki ülkenin de müzakerelere başlamak için gerekli kriterleri yerine getirdiğini açıklamıştı. Ancak bu karar, Macaristan'ın veto etmesi nedeniyle 27 üye ülkenin oybirliği gerektiriyordu.

Belçika'nın dönem başkanlığı süresinin Temmuz ayında sona erecek olması ve Macaristan'ın ardından dönem başkanlığını devralacak olması, müzakerelerin başlatılması için yapılan çabalara hız kazandırmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri