AB'ye iltica başvurularında rekor artış

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) açıkladığı verilere göre, 2023 yılında AB'ye yapılan iltica başvuruları yüzde 18 artarak 1,14 milyona ulaştı.

Bu, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşan iltica başvuruları anlamına geliyor.

euronews Türkçe'nin raporuna göre, AB'nin 27 üyesi ile birlikte İsviçre ve Norveç'i de kapsayan bir çalışma sonucunda, geçen yıl 2022'ye kıyasla iltica başvurularında yüzde 18'lik bir artış yaşandı ve 1,1 milyon başvuru alındı.

EUAA verilerine göre, en fazla başvuru alan ülke Almanya oldu ve başvuruların yaklaşık üçte biri bu ülkede gerçekleşti. Almanya'yı Fransa, İspanya ve İtalya izledi. Almanya, 334 bin başvuru ile tüm değerlendirilen ülkeler arasındaki başvuruların yüzde 29'unu aldı. Bu durum, AB içinde sığınmacılar için en önde gelen varış noktası olma konumunu koruduğunu gösteriyor. Almanya, Fransa ve İspanya'nın toplamından daha fazla başvuru aldı.

Fransa, 167 bin başvuru ile tüm başvuruların yüzde 15'ini, İspanya 162 bin başvuru ile yüzde 14'ünü ve İtalya da 136 bin başvuru aldı. Bu dört ülkenin aldığı başvuru sayısı, incelenen 29 ülkeye yapılan tüm başvuruların üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Başvurularda Suriye vatandaşları açık ara önde oldu ve bunu Afganistan izledi. Suriyeliler, 2023'te 181 bin iltica başvurusunda bulunarak yüzde 38'lik bir artışla en fazla başvuruyu yapanlar oldu. Afganlar ise uzun yıllardır ikinci sırada yer alıyor ve 2023'te de bu sırayı korudu. Ancak, başvuru oranlarında düşüş yaşayan tek grup oldular.

Türkiye'den yapılan başvurulardaki artış dikkat çekiciydi. 2022'ye kıyasla yüzde 82'lik bir artışla yaklaşık 100 bin 870 iltica başvurusunda bulunuldu. Bunların çoğu Almanya'da gerçekleşti, Fransa ve Avusturya da bu ülkeleri takip etti.

Ancak, Türkiye'den yapılan başvuruların kabul oranları son dört yılda istikrarlı bir şekilde düştü. 2019'da yüzde 54 olan kabul oranı, 2023'te yüzde 25'e geriledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri