Avrupa ekonomisini bekleyen büyük tehlike

2024'ün son çeyreği için yapılan tahminlere göre, Euro Bölgesi ekonomisi politika kaynaklı en büyük darbeyi alabilir.

Euro Bölgesinde daha yüksek faiz oranları ve hükümet harcamalarında yenilenen kısıtlamalar, boğulan genişleme ve durgunluk riski gittikçe büyüyor. Bloomberg Economics'in analizine göre, geçen yıl başlayan borçlanma maliyetlerindeki artışlar 2024'te gecikmeli sancısı ekonomiyi etkisi altına alacak. Hesaplamalara göre, darbenin gelecek yıl yüzde 3,8'lik bir darbe vurması bekleniyor. Ancak faiz artırımı ve parasal sıkılaşma, enerji fiyatlarına bağlı olarak destek önlemlerinin kaldırılması sonucu yüzde 5'e de yaklaşabilir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın 425 baz puanlık sıkılaştırmasını ve Almanya destekli harcama kısıtlama Euro Bölgesini bir mengeneye hapsetme riski taşıyor.

Araştırmayı Maeva Cousin ile birlikte kaleme alan Bloomberg Economics'ten Jamie Rush, "Tehlike, ekonominin şimdiye kadarki direncinin rehavete yol açması ve parasal sıkılaştırmanın gecikmeli ve hızlı bir şekilde gelmesidir. O zamana kadar, hükümetler faaliyetleri istikrara kavuşturmak için zayıf bir konumda olabilir." dedi.

AVRUPA SIKIŞMA KARŞISINDA NE YAPACAK?

ABD'de FED yumuşak bir iniş beklerken, hesaplamalarının gösterdiği gibi Euro Bölgesi üzerindeki baskı, orada böyle bir sonuca ilişkin beklentilerin azaldığına işaret ediyor.

Ekonominin, zarar verici bir durgunluk olmadan bu sıkışmayı sürdürecek kadar güçlü olup olmadığı merak konusu.

Yetkililer enflasyonla mücadele etmeye çalışırken, ekonominin bu kriz ile hükümet yardımındaki geri çekilme arasında sıkışıp kalması, bir ikilem tehdidi oluşturuyor.

Sıkılaşmaya geç başlamasıyla eleştirilen ECB, Faiz artırımlarının yarattığı sancıyla şimdiden politikacıların gözü önünde.

Şimdiye kadar, ekonomi, enerji krizi sırasında sağlanan hükümet tarafından finanse edilen önlemlerin kademeli olarak geri çekilmesi ve rekor bir sıkılaştırma nöbeti ile karşı karşıya kaldığında dayanıklı olduğunu kanıtladı.

Euro Bölgesi bir kış resesyonunu atlattı ve ardından ikinci çeyrekte, Almanya'nın durgunlaşması ve İtalya'nın daralması nedeniyle dengesiz bir performans sergilemesine rağmen toparlandı.

Ancak şimdi, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın geçen ay sıkılaştırmada duraklama için kapıyı açtıktan sonra kabul ettiği gibi, yakın vadeli ekonomik görünüm kötüleşti. Ocak ayına kadar, ilk faiz artırımının üzerinden 18 ay geçmiş olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri