Bağımsız İnceleme Grubunun Başkanı Catherine Colonna liderliğinde çalışmalarına başladığı raporda, 3 farklı araştırma örgütüyle işbirliği yapıldığı ifade edildi. Raporda, UNRWA'nın yaklaşık 32 bin personelden oluştuğu, bunların yüzde 0,8'inin uluslararası, yüzde 99,2'sinin ise yerel personel olduğu belirtildi.
UNRWA personelinin tarafsızlık ilkesine uyma yükümlülüğü olduğu vurgulanan raporda, bu ilkenin, insani yardım çalışanlarının çatışmalarda taraf tutmamasını ve siyasi, ırksal, dini ve ideolojik sorunlara angaje olmamalarını gerektirdiği ifade edildi.
Bağımsız İnceleme Grubu'nun, UNRWA'nın Amman, Kudüs ve Batı Şeria'daki karargahlarına gittiği, Gazze'deki UNRWA yetkilileri, donör ülkeler, ev sahibi ülkeler ve BM örgütleriyle görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Grubun, 200'den fazla toplantı ve mülakat gerçekleştirdiği, doğrudan 47 ülke ve örgütle görüştüğü aktarıldı.
Raporda, UNRWA'nın sürekli olarak çatışma ve şiddet ortamında faaliyet gösterdiği vurgulandı. UNRWA'nın, tarafsızlık ilkesine ilişkin karşılaştığı sınamaların, operasyonlarının boyutu ve yerel personel sayısı nedeniyle diğer uluslararası örgütlerden farklı olduğuna işaret edildi.
UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini uygulayacak mekanizmaları olduğu belirtilen raporda, bu mekanizmaların geliştirilebileceği ve bazı sorunların bulunduğu ifade edildi. Ancak İsrail'in UNRWA personelinin "terör örgütü" iddialarına ilişkin henüz kanıt sunmadığı kaydedildi.
Bağımsız İnceleme Grubu'nun raporuna BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in destek verdiği ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin bu konuda bir eylem planı oluşturacağı belirtildi. UNRWA'nın, Filistinli mültecilere yaşam kaynağı olan bir kuruluş olduğu ve bu süreçte donörler ve ev sahibi ülkelerle işbirliğine güvendiği ifade edildi.