Bangladeş, Nobel Barış Ödüllü lider istiyor

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın ülkeden kaçmasına yol açan protesto gösterilerinin ardından, öğrenciler Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un geçiş hükümetine liderlik etmesini talep ediyor.

Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, protesto liderlerinin Yunus ile görüştüğünü ve Yunus'un durumu değerlendirerek liderlik görevini kabul ettiğini belirtti.

YUNUS'UN TEPKİSİ VE ELEŞTİRİLERİ

Muhammed Yunus, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in ordu tarafından duyurulan istifasını "Bangladeş'in ikinci kurtuluş günü" olarak nitelendirdi. Mikro kredilerle milyonları yoksulluktan kurtaran Yunus, Hasina tarafından yüksek faiz oranları uygulamakla ve yoksulların 'kan emicisi' olmakla suçlanmıştı. Mali suçlamalar nedeniyle mahkum edilen Yunus'un, Hasina ile olan soğuk ilişkileri yüzünden hedef alındığı öne sürülüyor.

ULUSLARARASI DESTEK VE YUNUS'UN BAŞARILARI

Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama ve eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina'ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını talep etmişti. Yunus, 2006 yılında Grameen Bankası ve mikro kredi çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Ayrıca, ABD Başkanlık Özgürlük Madalyası ve Dünya Gıda Ödülü gibi birçok prestijli ödülün de sahibidir.

PARLAMENTONUN FESHİ VE ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİ

Öğrenci protestolarının liderleri, Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin'den yerel saatle 15.00'e kadar parlamentonun feshedilmesini talep etti. Taleplerinin karşılanmaması durumunda sert adımlar atacaklarını belirten liderler, geçiş hükümeti için önerdikleri isimleri kısa süre içinde açıklayacaklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Şahabuddin, hükümet karşıtı protestoların ardından parlamentonun feshedildiğini açıkladı.

PROTESTOLARIN ARDINDAKİ SEBEPLER VE GELİŞMELER

Bangladeş'te protestolar, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararıyla başlamıştı. Yüksek Mahkeme'nin temmuz sonunda kontenjan oranlarını düşürmesiyle protestolar son bulmuş gibi görünse de, Cemaat-i İslami Partisi'nin yasaklanması ve şiddet olaylarının artmasıyla öğrenciler tekrar sokaklara döküldü. Gösterilerde yüzlerce kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi gözaltına alındı. Başbakan Şeyh Hasina, askeri helikopterle Hindistan’a kaçarken, Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri