Biden ateşkes planının İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiğini duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze için sunduğu ateşkes planının, İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiğini belirterek, "Bunu başarma ve savaşı sonlandırma konusunda kararlıyım." dedi.

Biden, Washington'da 3 gün süren NATO Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Gazze'de ateşkes sağlamak ve esirleri geri getirmek için aylardır çalıştığını ifade eden Biden, "6 hafta önce sunduğum detaylı plan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, G7, İsrail ve Hamas tarafından kabul edildi." şeklinde konuştu.

Biden, konunun karmaşıklığına dikkat çekerek, bazı eksikliklerin hala olduğunu ancak ilerleme kaydedildiğini söyledi.

"Gidişat olumlu" diyen Biden, "Savaşı sonlandırma konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz." dedi.

Biden, bölgedeki taraflarla sürekli temas halinde olduğunu ve Gazze'ye daha fazla yardım, gıda ve ilaç ulaştırmak için çaba gösterdiklerini belirtti.

İsrail'in işbirliği konusunda sınırlı kaldığını ifade eden Biden, İsrail'deki savaş kabinesinin, tarihinin en muhafazakar savaş kabinesi olduğunu vurguladı.

Afganistan örneğine atıfta bulunan Biden, "İsrail'e, bizim yaptığımız hatayı yapmamaları için uyarılarda bulundum. Size kötü adamları bulmanızda yardımcı olabiliriz dedim." açıklamasında bulundu.

"Bir yerleri işgal etmeye gerek yok, kötü adamları yakalamak yeterli" diyen Biden, İsrail'in Hamas'ın peşine düşebileceğini belirtti.

Biden, İsrail'e yönelik 1 tonluk bomba sevkiyatının askıya alındığını hatırlatarak, "Bunlar Gazze'de kullanılamaz. Büyük bir insani trajedi ve yıkım yaratıyorlar." ifadelerini kullandı.

Geçmişte İsrail'i ateşkese ikna edemediği için pişmanlık duyduğunu belirten Biden, "Şimdi savaşı sonlandırma zamanı." dedi.

ABD Başkanı Biden, İsrail'deki popülaritesinin kendi ülkesinden daha yüksek olduğunu dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri