Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, 2022 yılında yaklaşık 735 milyon insan açlıkla yüzleşti. Bu rakam, Ukrayna'daki savaş, koronavirüs salgını ve iklim değişikliği gibi krizlerin etkisiyle 2019'dan bu yana 122 milyon arttı.
Roma merkezli BM kurumları, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) ortak hazırladığı "BM 2023 Dünya Gıda Güvenliği (SOFI)" raporunu paylaştı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporun tanıtım toplantısına video mesaj göndererek, "Kimse aç kalmamalı." dedi.
Raporda, son iki yılda Ukrayna'daki savaş, koronavirüs salgını ve iklim değişikliği gibi birden fazla krizin etkisiyle açlıkla mücadele eden insan sayısının yaklaşık 122 milyon arttığı belirtildi.
Dünyada geçen yıl 691-783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği, ortalama rakamın 735 milyon olarak hesaplandığı belirtildi.
AFRİKA, AÇLIKTAN EN KÖTÜ ETKİLENEN BÖLGE
Raporda, küresel açlık sayılarının 2021 ve 2022 yılları arasında nispeten sabit kalsa da, dünyanın birçok bölgesinde derinleşen gıda krizleriyle karşı karşıya kalındığı ifade edildi. Asya ve Latin Amerika'da açlıkla mücadele konusunda ilerlemeler kaydedilirken, Batı Asya, Karayipler ve Afrika'nın tüm alt bölgelerinde açlık oranlarının 2022'de hala arttığı ve Afrika'nın en kötü etkilenen bölge olarak kalmaya devam ettiği belirtildi.
AÇLIK SONA ERDİRİLEMEYECEK
Raporda, şu anki eğilimin devam etmesi halinde 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içinde belirlenen "açlığın sona erdirilmesi" hedefine ulaşılamayacağı detayı vurgulandı.