BM Genel Kurulu'ndan İsrail'e Golan Tepeleri'nden çekilme çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, İsrail’in işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nden çekilmesini talep eden karar tasarısını bir kez daha kabul etti.

Bolivya, Küba, Güney Kore, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Yemen tarafından sunulan karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda oylamaya sunuldu. Tasarı, 8 "hayır" ve 64 "çekimser" oya karşılık 97 "evet" oyuyla kabul edildi.

Kabul edilen kararda, İsrail’in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nden çekilmemesinin uluslararası hukuk ve BM Şartı’nın ihlali olduğu vurgulandı. İsrail'in bölgede gerçekleştirdiği yerleşim ve inşa faaliyetlerinin yasa dışı olduğu belirtilerek, 1981 yılında BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kabul ettiği 497 sayılı kararı ihlal etmeye devam ettiği ifade edildi.

Kararda ayrıca, İsrail’in 14 Aralık 1981’de Golan Tepeleri’nde kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararının geçersiz ve hükümsüz olduğu bir kez daha teyit edildi.

Golan Tepeleri'ndeki işgalin, uluslararası hukuk kapsamında fiilen ilhak teşkil ettiğine dikkat çekilen kararda, bu durumun bölgede kapsamlı ve kalıcı barışın önünde bir engel oluşturduğu belirtildi.

İsrail’e, Suriye ve Lübnan ile yeniden barış görüşmelerine başlama çağrısı yapılan kararda, İsrail’in BMGK kararlarına uygun şekilde Golan Tepeleri’nden çekilmesi bir kez daha talep edildi. Aynı zamanda, Suriye’deki barış sürecindeki duraksamanın derin endişe yarattığı ifade edilerek, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasının önemi vurgulandı.

BM Genel Sekreteri’ne kararın uygulanmasıyla ilgili Genel Kurul’a rapor sunması görevi verildi. Ayrıca uluslararası topluma, Orta Doğu’da barış sürecini yeniden canlandırma çağrısında bulunuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri