Çin felaketi yaşadı: Deprem ağır vurdu!

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 118 olarak açıklandı. Xinhua ajansının verdiği bilgiye göre, depremin merkez üssü Cişışan Bao'an Dongxiang ve Salar Özerk İlçesi'ydi. Sarsıntı, dün gece yarısından bir dakika önce gerçekleşti.

Deprem sonucunda 105 kişi Gansu eyaletinde, komşu Çinghay eyaletinde ise 13 kişi hayatını kaybetti. 500'den fazla kişi yaralandı; Gansu'da 397, Çinghay'da ise 128 kişi. Maalesef, 20 kişiden hala haber alınamıyor.

Deprem bölgesi, eyalet sınırlarının yakınında yer aldığı için, etkilenen bölgelerde su, elektrik şebekesi, ulaşım altyapısı ve iletişim ağlarında zararlar meydana geldi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, acil arama-kurtarma çalışmalarının hızla yürütülmesini ve depremden etkilenen vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasını talep etti.

Kurtarma ekipleri için yerel afet yardımı, itfaiye, askeri ve polis birimlerinden yaklaşık 4 bin kişi bölgeye sevk edildi. Ayrıca, çadır, katlanabilir yatak, battaniye gibi yardım malzemeleri de afet bölgesine ulaştırıldı.

Görgü tanıkları, depremin ardından birçok evin, yolun ve altyapının zarar gördüğünü, köylerde elektrik ve su kesintilerinin yaşandığını belirtti.

Meteoroloji birimleri, bölgede hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düşebileceği uyarısında bulundu.

Depremin ardından geçen 10 saat içinde en şiddetlisi 4,1 büyüklüğünde 4 artçı sarsıntı kaydedildi.

Bu bölge, Himalaya Dağları'nın uzantısında bulunan geniş fay hattı üzerinde yer alıyor ve Çin'de sıkça depremler yaşanan bölgelerden biri. Sıçuan eyaletinde 2008'de meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde 90 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti. Son olarak, 2022'de aynı eyalette 6,8 büyüklüğündeki depremde en az 93 kişi yaşamını yitirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri