Çin toryumla çalışan reaktör için harekete geçti

Çin, Gobi Çölü’nde, nükleer santrallere seçenek oluşturmasını amaçladığı ikinci bir toryum sıvılaştırılmış tuz reaktörü inşa etme kararı aldı.Reaktörün 2030 yılında hizmete başlaması planlanıyor.

Dünyanın en büyük toryum kaynaklarına sahip ülkelerinden biri olan Çin Gobi Çölü’nde toryumla çalışan ikinci bir reaktör inşa etme kararı aldı.

Uluslararası Çin radyosunun haberine göre Gobi çölünde 2 megavat termal enerji üreten bir reaktör faliyette ancak bu reaktör elektrik üretemiyor. Söz konusu deneysel reaktör 2023 yılı Ekim ayından beri bir nükleer reaksiyon yaratıyor ama esas olarak ana proje için temel bilgi üreterek aşırı sıcaklıklara, radyasyona ve kimyasal korozyona dayanıklı özel alaşımlar geliştirilmesini sağlamış bulunuyor.
Çin hükümetinin yaptığı plana göre Gobi Çölü’ndeki enerji santrali projesi, 2029 yılında faaliyete geçirilecek ve ilk aşamada en çok 60 megavat termal enerji üretecek. Bu enerjinin bir bölümü, elektrik enerjisi üretmek üzere 10 megavatlık bir motoru çalıştıracak, geri kalanı su moleküllerini ayrıştırarak hidrojen üretmek amacıyla kullanılacak. Toryum reaktörleri, soğutma sürecinde su kullanmadıkları için uranyumla çalışanlardan daha güvenli. Bilinen sıradan nükleer santralin pompası arızaya uğrarsa patlama meydana gelebiliyor. Oysa toryum reaktöründeki erimiş tuz bir konteynere dökülüyor ve çevre için düşük risk oluşturuyor.

Proje, 2029’dan itibaren araştırma için kullanılacak. Aynı bölgede rüzgar türbinleri, güneş enerjisi tesisi, termik santral ve kimyasal üretim tesisi ve ayrıca erimiş tuz kaynaklı enerji depolama tesisi de bulunacak. Bu farklı türde enerjiler daha sonra akıllı bir şebekeye bağlanacak.

Öte yandan toryum reaktörünün kaplayacağı alan, bir futbol sahasının yüzölçümünden daha küçük olacak. 2030 yılından itibaren inşa edeceği toryum reaktörlerini ticari amaçlarla işletmeyi planlayan Çin, bunların 100 megavat ve daha fazlasını da üretmesini hedefliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri