Dev NATO tatbikatı başladı

NATO'nun Soğuk Savaş dönemi sonrasındaki en büyük askeri tatbikatı olan Sarsılmaz Savunucu 2024, ABD'ye ait havuzlu çıkarma gemisi USS Gunston Hall'ın Norfolk, Virginia'dan hareket ederek Atlantik'in diğer yakasına ulaşmasıyla başladı.

NATO tarafından yapılan açıklamada, Kanada'nın Halifax kentinden kalkacak HMCS Charlottetown fırkateyninin de Avrupa'ya doğru yola çıkacağı ve tatbikatın, İttifak'ın güçlerini Kuzey Amerika'dan Atlantik'in diğer yakasına taşıyarak Avrupa-Atlantik bölgesini güçlendirme yeteneğini sergileyeceği belirtildi.

NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, "Sarsılmaz Savunucu 2024 tatbikatı, birliğimizin, gücümüzün ve uluslararası güveni koruma kararlılığımızın açık bir göstergesi olacak." ifadesini kullanarak tatbikatın önemine vurgu yaptı.

Yaklaşık 90 bin askerin katılacağı tatbikat, 31 NATO üyesi ve aday ülkeden temsilcileri içeriyor ve Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek. Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde gerçekleştirilmesi planlanan tatbikatın, Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi bekleniyor. Bu, NATO'nun Soğuk Savaş döneminden sonraki en büyük tatbikat olup, 1988'deki "REFORGER" tatbikatından bu yana bu ölçekte bir faaliyetin ilk örneğini teşkil ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri