Doha'da Gazze ateşkes görüşmeleri başladı: Hamas katılmadı

Katar'ın başkenti Doha'da Gazze Şeridi'nde süren çatışmaların sonlandırılması için ateşkes ve esir takası müzakereleri başladı. Ancak, bu kritik görüşmelere Hamas’ın katılmadığı bildirildi.

Mısır'da yayın yapan “El-Kahire el-İhbariye” televizyonu, ismini açıklamadığı Mısırlı kaynaklardan aldığı bilgiler doğrultusunda, İsrail’in Gazze’deki yıkıcı savaşına ara vermesi amacıyla Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuk yaptığı yeni bir müzakere sürecinin Doha'da başladığını aktardı.

Haberde, İsrail heyetinin Doha’daki müzakerelere katıldığı, ancak Hamas’ın katılımı reddettiği ifade edildi. Hamas ve diğer Filistinli gruplar, Tel Aviv’den geçen ay ABD Başkanı Joe Biden'ın önerisi doğrultusunda sağlanan mutabakata bağlı kalmasını talep ediyor. Mısırlı yetkililer, Hamas ile İsrail arasında bir ateşkes anlaşmasına varmak için çabalarını yoğunlaştırdı ve tüm taraflara acilen üzerinde mutabık kalınacak bir metnin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Katar, Mısır ve ABD işbirliği, Hamas ve İsrail’in Gazze’de ateşkes konusundaki bakış açılarını yakınlaştırmak için sürdürülüyor. Diğer taraftan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı kompleksinde Savunma Bakanı Yoav Gallant, Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile gün içinde bir toplantı yaparak, görüş alışverişinde bulunacağı bildirildi.

HAMAS: İSRAİL TARAFINDAN YENİ ŞARTLAR ÖNE SÜRÜLDÜ

ABD, Mısır ve Katar’dan oluşan arabulucular, 8 Ağustos’ta yaptıkları ortak açıklamada, Gazze’de ateşkes ve esir takası görüşmelerine 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da yeniden başlanması için İsrail ve Hamas’a çağrıda bulunmuştu. Hamas, bu çağrıya olumlu yaklaştıklarını belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “Bizler, Mısır ve Katarlı arabulucularla birlikte, İsrail ve Netanyahu hükümetinin niyetlerini ve tavrını biliyoruz. Buna rağmen, son öneriye olumlu baktık, ancak müzakere süreci boyunca dile getirilmeyen yeni şartlar öne sürüldü.”

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs’ta, İsrail’in önerisi olarak belirtilen üç aşamalı bir ateşkes planını duyurmuştu. Bu plan, kalıcı ateşkesi, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze’ye dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze’nin yeniden imarını içeriyordu. Ancak, Netanyahu esir takası görüşmeleriyle ilgili olarak, “Silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kalması” gibi yeni şartlar ileri sürmüştü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri