Dünya, 2024’te tarihin en sıcak yazını geçirdi

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yazının dünya genelinde en sıcak yaz olarak tarihe geçtiğini duyurdu.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, son üç ayda dünya genelinde en yüksek sıcaklıkların kaydedildiğini ve bu durumun 2024'ün en sıcak yıl olma ihtimalini artırdığını belirtti.

AĞUSTOS 2024'TE REKOR SICAKLIK

Copernicus'un verilerine göre, Ağustos 2024, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak kayıtlardaki en sıcak Ağustos oldu. Haziran-Ağustos 2024 dönemindeki sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece ve bir önceki yılın rekorunu ise 0,66 derece aştı. Böylece bu yaz, küresel ölçekte "en sıcak yaz" olarak nitelendirildi.

Avrupa'da da durum benzer şekilde rekor kırdı. 2024 yazı, Avrupa'da 1991-2020 ortalamasının 1,54 derece üzerinde ve 2022'deki önceki rekoru 1,34 derece geçti. Ancak, Avrupa'nın batı ve kuzey bölgelerinde sıcaklıklar ortalamanın altında kalırken, güney ve doğu bölgelerde sıcaklıklar oldukça yüksek seyretti.

BÖLGESEL FARKLILIKLAR VE YAĞIŞ DURUMU

Avrupa'da, İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda, Portekiz'in batı kıyısı ve Norveç'in güneyinde sıcaklıklar ortalamanın altında kalırken, Antarktika'nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, Afrika'nın kuzeydoğusu, İran, Çin, Japonya ve Avustralya gibi bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın üzerinde kaydedildi. Öte yandan, Rusya'nın doğusu, Alaska, ABD'nin doğusu, Güney Amerika'nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.

Yağış durumuna bakıldığında, Avrupa'nın batısı ve kuzeyinde ortalamadan fazla yağış görülürken, Akdeniz bölgesi ve Avrupa'nın doğusunda kurak koşullar hakim oldu.

ACİLİYET VE GELECEK KORKULARI

Samantha Burgess, sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlemler alınmadığı takdirde, bu yaz yaşanan sıcaklıkların daha aşırı hava olaylarına ve gezegen üzerinde daha yıkıcı sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Copernicus'un raporuna göre, 2024’ün tarihteki en sıcak yıl olarak kaydedilme olasılığı giderek artıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri