Rapora göre, zorla yerinden edilme krizi dünya genelinde endişe verici bir şekilde artıyor.
Geçen yılın rakamlarının tarihi yeni seviyelere ulaştığı belirtilen raporda, zorla yerinden edilenlerin sayısının Mayıs 2024 itibarıyla 120 milyona ulaştığı ifade ediliyor. Bu artışın arkasında Sudan, Gazze ve Myanmar gibi ülkelerde devam eden çatışmaların etkili olduğu vurgulanıyor.
Özellikle Sudan'daki devam eden çatışmaların zorla yerinden edilme krizine büyük katkı sağladığı raporda belirtiliyor. Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da yaşanan yıkıcı çatışmalar nedeniyle ülke içinde 7,1 milyondan fazla kişinin yerinden edildiği ve 1,9 milyon Sudanlının komşu ülkelere sığındığı bilgisi paylaşılıyor.
BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın verilerine göre, Gazze Şeridi'nde yaşanan şiddet olayları nedeniyle yaklaşık 1,7 milyon insanın yerinden edildiği tahmin ediliyor.
Myanmar'da da şiddetli çatışmaların milyonlarca insanı ülke içinde yerinden ettiği ifade ediliyor. Özellikle demokratik olmayan rejime karşı süregelen mücadelelerin, yerinden edilme krizinde önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, bu keskin artışın arkasında sayısız insanlık trajedisi olduğunu ve uluslararası toplumu zorla yerinden edilmenin temel nedenleriyle mücadele etmeye çağırdı. Grandi, savaşan tarafların uluslararası hukuka saygı göstermesi ve çatışmaların sonlandırılması gerektiğini vurgularken, mültecilere ve onlara ev sahipliği yapan toplumlara destek olunması gerektiğini ifade etti.
Raporda ayrıca, zorla yerinden edilme krizinin giderek artmasının, uluslararası toplumun eylemsizliği ve kayıtsızlığının bir sonucu olduğu uyarısında bulunuluyor. Bu durumun devam etmesi halinde yeni sefaletlerin ve maliyetli insani müdahalelerin kaçınılmaz olacağı belirtiliyor.