New York Emtia Borsası'ndaki kakao fiyatları, dün ton başına 5 bin 87 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
El Niño'nun neden olduğu okyanus yüzey sıcaklığındaki salınımlar, güney yarımkürede daha sıcak ve kurak bir hava dönemi getiriyor. Bu durum, kuru havanın ve değişen yağmur düzenlerinin etkisiyle çikolata hammaddesi olan kakao fiyatlarının geçen yılın başından bu yana yaklaşık iki katına çıkmasına neden oldu.
Son rekorun ardından, üreticiler de fiyat artışı uyarısında bulundu. Hershey gibi dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden biri olan şirket, "Kakao fiyatlarının tarihi yükselişinin bu yıl kar marjını sınırlayabileceğini" belirtti. Şirketin CEO'su Michele Buck, fiyat artışının üreticilere yansıtılması ihtimalini dışlamadıklarını ve "Fiyatlandırma dahil olmak üzere tüm araçları kullanacaklarını" söyledi. Geçen yılın son çeyreğine ilişkin verilere göre, Hershey'in satışları enflasyondan etkilenen tüketicilerin çikolata harcamalarını kıstığı için yüzde 6.6 oranında düştü.
Cadbury markasının arkasındaki Mondelez şirketi de geçen ay yaptığı açıklamada, ham madde maliyetlerindeki artışın bu yılın en büyük sorunlarından biri olduğunu belirtti. Şirketin CEO'su Luca Zaramella, hem kakao hem de şeker fiyatlarının ciddi şekilde arttığını vurguladı.