El Nino etkisi ile kakao maliyetlerinde büyük artış çikolataya zam getirecek

Gana ve Fildişi Sahili gibi Batı Afrika ülkelerinde yaşanan kuraklık, dünyanın en büyük kakao çekirdeği üreticilerinde yeni bir rekorun ortaya çıkmasına neden oldu.

New York Emtia Borsası'ndaki kakao fiyatları, dün ton başına 5 bin 87 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

El Niño'nun neden olduğu okyanus yüzey sıcaklığındaki salınımlar, güney yarımkürede daha sıcak ve kurak bir hava dönemi getiriyor. Bu durum, kuru havanın ve değişen yağmur düzenlerinin etkisiyle çikolata hammaddesi olan kakao fiyatlarının geçen yılın başından bu yana yaklaşık iki katına çıkmasına neden oldu.

Son rekorun ardından, üreticiler de fiyat artışı uyarısında bulundu. Hershey gibi dünyanın önde gelen çikolata üreticilerinden biri olan şirket, "Kakao fiyatlarının tarihi yükselişinin bu yıl kar marjını sınırlayabileceğini" belirtti. Şirketin CEO'su Michele Buck, fiyat artışının üreticilere yansıtılması ihtimalini dışlamadıklarını ve "Fiyatlandırma dahil olmak üzere tüm araçları kullanacaklarını" söyledi. Geçen yılın son çeyreğine ilişkin verilere göre, Hershey'in satışları enflasyondan etkilenen tüketicilerin çikolata harcamalarını kıstığı için yüzde 6.6 oranında düştü.

Cadbury markasının arkasındaki Mondelez şirketi de geçen ay yaptığı açıklamada, ham madde maliyetlerindeki artışın bu yılın en büyük sorunlarından biri olduğunu belirtti. Şirketin CEO'su Luca Zaramella, hem kakao hem de şeker fiyatlarının ciddi şekilde arttığını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri