Filistin Devlet Başkanı Abbas, Ankara’ya geliyor

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'ye davetine olumlu yanıt vermediği için "özür dilemesi gerektiğini" belirttiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 14 Ağustos'ta Ankara'ya gelecek. Abbas'ın 15 Ağustos Perşembe günü TBMM Genel Kurulu'na hitap etmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Mahmud Abbas, 14-15 Ağustos tarihlerinde Ankara'da misafir edilecek. Ziyaretin ilk gününde Abbas, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanacak ve iki lider baş başa bir görüşme gerçekleştirecek.

Görüşmede, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgedeki insani kriz, yerlerinden edilen Filistinlilere yapılacak yardımlar ve acil ateşkes çağrısının müzakere edilmesi gibi kritik konuların ele alınması bekleniyor. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Abbas’ın ortak bir basın açıklaması yapması planlanıyor.

Ziyaretin ikinci gününde Mahmud Abbas, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olağanüstü toplanacak Genel Kurul'a hitap edecek. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yöneteceği bu toplantıya, Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılarak Abbas’ın konuşmasını dinleyecek. Toplantıda ayrıca, İsrail’in Gazze saldırılarında yaralanan ve Türkiye’de tedavi gören kişiler de davetliler arasında yer alacak.

Meclis’te, Filistin’le ilgili Osmanlı arşiv belgeleri ve TBMM’nin Filistin’e ilişkin deklarasyonlarının sergileneceği bir fotoğraf sergisi de düzenlenecek. Sergide, İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’nin Türkiye’deki ziyaretlerinde çekilen fotoğraflar da yer alacak.

Mahmud Abbas’ın ziyareti, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’ne davet edilmesinin ardından gerçekleşecek. Bu ziyaret, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin 31 Temmuz'daki suikastinin ardından netlik kazanmıştı. Abbas, son olarak 5 Mart'ta Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yapmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri