Filistin'de 161 BM çalışanı hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze Şeridi'nde 143 gün boyunca devam eden saldırılarının sonucunda halkı açlık ve susuzlukla mücadele ederken, 161 BM çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, Gazze'deki durumla ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi.

Raporda, "7 Ekim'den bu yana Gazze'de 161 BM çalışanı hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 7 Ekim 2023 - 12 Şubat 2024 tarihleri arasında sağlık hizmetlerine yönelik 378 saldırı gerçekleşti ve 98 sağlık kuruluşu ile 98 ambulans etkilendi." ifadeleri yer aldı.

UNFPA'nın Gazze'deki durumu vurgulayan raporu, yeni doğan bebeklerin annelerinin sağlık kontrollerine gidememesi nedeniyle hayatlarını kaybettiğini, sürekli bombardımanların, güvenlik endişesi ve kaçışın erken doğumlara yol açtığını bildirdi.

UNRWA'nın verilerine göre, Gazze'deki yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınaklara yönelik saldırıların devam ettiği belirtildi. Rapora göre, 24 Şubat'a kadar Gazze'deki UNRWA tesislerine sığınan en az 403 yerinden edilmiş Filistinlinin hayatını kaybettiği, 1385'inin de yaralandığı tespit edildi.

İsrail ordusunun 143 gündür süren saldırıları ve insani yardımların engellenmesi nedeniyle Gazze'de yaklaşık 2,3 milyon kişinin insani bir felaket yaşadığı vurgulandı.

BM'ye ait kuruluşlar başta olmak üzere uluslararası toplum, Gazze'de çoğu hastanenin işlevsiz hale geldiği, tıbbi malzeme eksikliği, açlık, susuzluk ve hijyen malzemeleri eksikliğinin hastalıkları tetiklediği bir ortamda ateşkes ilan edilmesi ve bölgeye insani yardımların artırılması çağrısında bulunuyor.

Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e karşı verdiği ihtiyati tedbir kararlarına rağmen, şubat ayında Gazze'ye giden yardımların ocak ayına göre yarı yarıya azaldığı belirtiliyor. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze'deki çaresiz koşullarda yaşayan 2 milyon Filistinlinin ihtiyaçlarını karşılamak için yardımların artması gerekiyordu, ancak maalesef azaldı." şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri