Fransa'da Halk Cephesi: Ülke yönetmeye hazırız

Fransa'da yapılan erken genel seçimlerin ardından solcu Yeni Halk Cephesi ittifakının birinci çıktığı ve lideri Jean-Luc Melenchon'un ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını belirttiği bildirildi.

Seçim sonuçlarıyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda, Melenchon'un şu sözlerine yer verildi: "Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir. Bu gece (aşırı sağcı parti) RN, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta." Melenchon, seçim sonuçlarını "yeni Fransa'yı oluşturan milyonlarca kişi için büyük bir rahatlama" olarak değerlendirdi ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u "Yeni Halk Cephesini yönetime çağırma görevi" olduğunu belirtti. Ancak Macron'un bu yenilgiyi kabul etmesi gerektiğini vurguladı ve müzakerelere girmeye hazır olmadıklarını ifade etti.

Solcu ittifakın diğer liderleri de seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundular. Yeşiller Partisi lideri Marine Tondelie, "Çevreci sosyal adalet ve halk kazandı." dedi. Sosyalist Partisi lideri Olivier Faure ise Yeni Halk Cephesi'nin ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti ve "kaybedenlerin yenilgilerini kabul ettiklerini" söyledi.

Fransa Komünist Partisi lideri Fabien Roussel de seçim sonuçlarını değerlendirerek, "7 Temmuz tarihe geçecek." ifadesini kullandı ve Fransız halkıyla gurur duyduğunu belirtti.

Seçimde başarılı olamayan aşırı sağcı RN partisi lideri Jordan Bardella ise Macron'u eleştirerek, seçim anlaşmalarının Fransa'yı Melenchon'un lehine çevirdiğini iddia etti.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise Macron'un, seçim sonuçlarına saygı gösterilmesini sağlayacak adımları atacağı belirtildi. Macron'un yeni Ulusal Meclis'in oluşumunu bekleyeceği ve Cumhuriyetçi geleneğe uygun olarak gerekli kararları alacağı ifade edildi.

İktidar ortağı Ufuklar partisi lideri Edouard Philippe ise seçim sonuçlarının netleşmemesinin ülkenin güvenilirliğini tehlikeye attığını savundu ve merkezi siyasi güçlerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

RN ve LFI'nin dışında bir anlaşma çağrısında bulunan Philippe, böyle bir anlaşmanın "kalıcı olmayacağını" ancak "ülkenin en iyi şekilde yönetilmesini sağlayacağını" ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri