Gazze'de 230 günde, 77 bin ton patlayıcı kullanıldı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırılar, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam ediyor.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in bu süreçte Gazze'ye 77 bin ton patlayıcı ile saldırdığı ve bu saldırılarda 87 bin konutun tamamen yıkıldığı bildirildi.

Söz konusu açıklamada, İsrail ordusunun 230 günlük süreçte Gazze'de 3 bin 191 katliam gerçekleştirdiği ifade edildi. Bu saldırılar sonucunda 15 bin 239 çocuk ve 10 bin 93 kadının hayatını kaybettiği belirtilirken, 10 bin kişinin enkaz altında veya kayıp olduğu bilgisi verildi. Hastanelere ulaşan ölü sayısının 35 bin 800, yaralı sayısının ise 80 bin 200 olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Gazze'de saldırılara maruz kalanların yüzde 71'inin kadın ve çocuk olduğu vurgulanırken, İsrail'in halkı zorla aç ve susuz bırakarak insani felakete neden olduğu ifade edildi. Gazze'de yetersiz beslenme ve sıvı kaybı nedeniyle 31 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

İsrail'in sağlık sektörünü hedef aldığı saldırılarda 493 sağlık çalışanı, 69 sivil savunma görevlisi ve 147 gazetecinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayrıca İsrail askerlerinin baskın yaptığı hastanelerde bulunan 7 toplu mezardan 520 Filistinlinin cenazesinin çıkarıldığı ifade edildi.

Gazze'de yaşanan saldırılar nedeniyle 17 bin çocuğun ebeveynlerinden biri veya her ikisinden yoksun şekilde yaşadığına dikkat çekilirken, hayati tehlikesi bulunan ve yurt dışında tedavi edilmesi gereken yaralı sayısının 11 bin olduğu, yetersiz sağlık hizmeti nedeniyle 10 bin kanser hastasının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.

Ayrıca Gazze'de sağlık bakımı verilemediği için 60 bin hamile kadının, ilaç eksikliği nedeniyle de kronik hastalığı bulunan 350 bin kişinin hayati tehlikesinin olduğu kaydedildi. Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı barınma merkezlerinde ise gayriinsani bir durumun yaşandığı ve bulaşıcı hastalıkların yayıldığı belirtildi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında toplamda 297 bin konutun zarar gördüğü, 189 hükümet binası ile 108 okul ve üniversitenin yerle bir edildiği, 313 okul ve üniversitenin ise kısmen zarar gördüğü aktarıldı. İsrail'in ayrıca ibadethaneler, sağlık kuruluşları ile tarihi ve kültürel varlıkları da hedef aldığı ifade edildi. Gazze Şeridi'nde İsrail'in doğrudan verdiği zararın 33 milyar dolar olduğu kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri