Haaretz, Gazze'nin son durumunu anlattı: Atom bombası sonrası Japonya gibi

Haaretz gazetesi, Gazze Şeridi'nde 4 ayı aşkın süredir devam eden İsrail saldırılarının yol açtığı büyük yıkımın boyutlarını ortaya koyan görüntüleri, "daha önce atom bombası saldırıları sonrasında gördüğümüz manzaralara benziyor" şeklinde tanımladı.

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, Gazze'deki İsrail ordusu saldırıları öncesinde ve sonrasında havadan çekilen fotoğrafları yayınladı.

Gazetenin "Gazzeliler Evlerinden Kaçtı, Dönüş Yeri Yok" başlıklı raporunda, "Uydu görüntüleri, Gazze Şeridi'nde yaşanan büyük yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor. İsrail ordusunun saldırıları sonucunda ortaya çıkan yeni gerçeklik, bölgeyi uzun yıllar etkileyecek." ifadesine yer verildi.

Yüz binlerce Gazze sakini evlerinden uzaklaştırıldı ve Gazze Şeridi'nin büyük bir bölümü yok edildiği raporda vurgulandı. Rapor, şu ifadelerle devam etti:

"Yerel halk, askeri yetkililer ve gazeteciler büyük yıkımın manzaralarını anlatıyor; biri Gazze'nin kuzeyini ziyaret ettikten sonra 'Durum, atom bombası saldırısından sonrasını anımsatıyor' dedi."

Raporda, savaşın neden olduğu sisli atmosfer ve İsrail ordusunun gazetecilerin bölgeye girişini kısıtlaması nedeniyle yıkımın doğru bir şekilde tahmin edilmesinin zor olduğu ancak Amerikalı araştırmacıların uydu verilerini kullanarak Gazze Şeridi'nde en az yarısının hasar gördüğü veya yıkıldığı bir harita oluşturmanın mümkün olduğu belirtildi.

Uydu analizini kullanan Amerikalı araştırmacılar Corey Shear ve Jamon van den Hoek'e göre, 29 Ocak itibarıyla muhtemelen Gazze Şeridi'ndeki binaların en az yarısının hasar görmüş veya yıkılmış olduğu aktarıldı.

Raporda ayrıca, Birleşmiş Milletlerin (BM) şubat ayının başından bu yana sunduğu verilere göre Gazze'de konutların yüzde 60'ının hasar gördüğü veya yıkıldığı, 390 eğitim tesisi ile 20 su ve kanalizasyon tesisinin, 183 caminin ve 3 kilisenin hasar gördüğü, Parlamento dahil olmak üzere hükümet binalarının hasar gördüğü veya yıkıldığı kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri