İran'da saldırı: 10 asker hayatını kaybetti, Ceyşu'l Adl saldırıyı üstlendi

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde bir devriye ekibine yönelik düzenlenen saldırıda 10 İran askeri hayatını kaybetti. Pakistan sınırında yaşanan saldırıyı, bölgede etkin olan silahlı örgüt Ceyşu'l Adl üstlendi.

Ceyşu'l Adl, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Teftan bölgesinde bir devriye ekibini hedef aldıklarını duyurdu. Örgüt, saldırının detaylarına ilişkin bilginin daha sonra açıklanacağını belirtti. Emniyet Teşkilatı Sözcüsü Said Muntazeru'l Mehdi ise saldırıya "kilit rol oynayan" bir örgüt üyesinin gözaltına alındığını bildirdi.

GENEL YAS İLAN EDİLDİ

Sistan-Beluçistan Valiliği, saldırının ardından eyalet genelinde yas ilan etti. İçişleri Bakanı İskender Mumini de saldırıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını ve sonuçların derhal kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

CEYŞU'L ADL'İN GEÇMİŞTEKİ EYLEMLERİ

Son yıllarda Sistan-Beluçistan’da artan şiddet olaylarının baş sorumlularından olan Ceyşu'l Adl, bölgedeki silahlı eylemlerle adını duyuruyor. Örgüt, en son 30 Eylül'de 3 polisin hayatını kaybettiği saldırıyı ve 1 Ekim'de bir okula düzenlenen, 4 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı üstlenmişti.

CEYŞU'L ADL KİMDİR?

İran tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen Ceyşu'l Adl, 2012 yılında Selahaddin Faruki liderliğinde kuruldu. Kendilerini "Sünni Beluç halkının ve Ehli Sünnet'in haklarını koruyan bir hareket" olarak tanımlayan örgüt, zaman zaman İran’a yönelik saldırılar düzenleyerek bölgedeki gerginliği tırmandırıyor. Örgüt, Sistan-Beluçistan eyaletinde faaliyet göstermiş olan Cundullah gibi geçmiş Sünni Beluç gruplarının devamı olarak kabul ediliyor.

İran hükümeti, örgütün bölgede istikrarı bozmayı amaçlayan bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri