İsrail, 95 gazeteciyi öldürdü

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail-Gazze Savaşı'ndaki gazeteci kayıplarına ilişkin bir açıklama yayınladı.

CPJ'nin verilerine göre, İsrail-Gazze Savaşı, gazetecilere büyük zararlar verdi. CPJ'nin ön araştırmaları, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana en az 95 gazeteci ve medya çalışanının hayatını kaybettiğini gösterdi; bu sayıya Gazze ve Batı Şeria'da 33 binden fazla Filistinli ve İsrail'de 1200 kişi ekleniyor.

9 Nisan itibarıyla, 90 Filistinli, 2 İsrailli ve 3 Lübnanlı olmak üzere toplamda 95 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü. Ayrıca 16 gazeteci yaralandı, 4 gazeteci kayboldu ve 25 gazeteci tutuklandı.

Gazze'deki gazeteciler, İsrail'in kara saldırısı sırasında çatışmayı haber yapmaya çalışırken yüksek risklerle karşı karşıya kaldı. İsrail'in hava saldırıları, iletişim kesintileri, malzeme eksikliği ve elektrik kesintileri gibi zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldılar. Ayrıca, gazeteciler ailelerine yapılan saldırılar, tehditler, siber saldırılar ve sansürle de başa çıkmak zorunda kaldılar.

CPJ'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansur, gazetecilerin kriz zamanlarında önemli bir iş yaptığını vurgulayarak, savaşan tarafların gazetecileri hedef almaması gerektiğini belirtti. Mansur, özellikle Gazze'deki gazetecilerin benzersiz bir bedel ödediğini ve artan tehditlerle karşı karşıya kaldığını söyledi. Birçoğunun meslektaşlarını, ailelerini ve medya tesislerini kaybettiğini ve güvenli bir sığınak bulmak için kaçmak zorunda kaldığını belirtti.

Ayrıca açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetlerinin (IDF), Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini söylemesi de hatırlatıldı, bu durum Reuters ve Agence France Press haber ajanslarının İsrail saldırılarına maruz kalma riskini artırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri