Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail güçlerinin kuralları ihlal ederek BM aracına ateş açtığı belirlendi.
Soruşturma sonuçlarına göre, BM aracının, İsrail ordusuyla önceden koordinasyon sağlanmadan seyahatin yasak olduğu bir yolda bulunduğu öne sürüldü. BM logosuna rağmen aracın önce tank mermisi, ardından da el bombasıyla saldırıya uğradığı belirtildi. Bu durumun insani yardım çalışanlarıyla ilgili düzenlemelere aykırı olduğu vurgulandı.
Öldürülen BM çalışanının Hindistan vatandaşı Waibhav Anil Kale olduğu ve BM Emniyet ve Güvenlik departmanında çalıştığı tespit edildi. Aynı saldırıda Ürdün vatandaşı bir başka BM görevlisi de yaralandı.
İsrail ordusu, BM görevlilerine silahlı bir kişinin eşlik ettiği iddialarını öne sürdü. Ancak soruşturma, insani yardım görevlilerinin bulunduğu durumlarda daha dikkatli protokoller izlenmesi gerektiğini vurguladı. Aracın BM ofislerinin bulunduğu alandan Refah Sınır Kapısı'na ilerlediği, üst kısmında BM harfleri bulunduğu, ancak yan kısımlarda kimliğine dair bir işaret olmadığı savunuldu.
Olay sırasında ordunun insansız hava aracının (İHA) aracı gözetlediği, ancak İHA operatörlerinin aracın BM'ye ait olduğunu tespit edip etmediği belli olmadı. Tank ekibinin seyahat yasağı olan yolda giden aracı ve içerisindeki silahlı bir kişiyi gördükleri, ateş için tugay komutanlığından izin aldıkları ve hedef aldıkları belirtildi. Bir başka ekibin el bombası taşıyan bir İHA gönderme kararı aldığı ve aracın yakınlarına iki el bombası attığı ifade edildi.
Soruşturmada, BM görevlisinin tank ateşi sırasında mı yoksa bombaların infilakında mı öldüğünün belirsiz olduğu vurgulandı. Ayrıca, İHA'yı kullanan askerlerin aracın üzerindeki BM yazısını neden görmediğinin açıklığa kavuşturulamadığı belirtildi.
İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda sivillerin yanı sıra yardım görevlilerini hedef almaya devam ediyor. Yardım görevlilerini ve sivilleri kasıtlı olarak hedef almak, uluslararası insancıl hukuka göre savaş suçu sayılıyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ilk 6 ayında hayatını kaybeden yardım görevlilerinin sayısının, dünya genelinde son 30 yılın ortalamalarını geride bıraktığı ifade ediliyor. 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlenen saldırıda uluslararası yardım kuruluşu WCK'den 7 çalışan hayatını kaybetmişti.