İsrail heyeti ateşkes için Doha'ya gidiyor

İsrail Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad'ın Direktörü David Barnea liderliğindeki heyetin, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması müzakereleri için perşembe günü Doha'ya gideceği belirtildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Barnea'nın başkanlığındaki İsrail müzakere heyetinin Hamas ile dolaylı görüşmeler için Doha'ya gideceği bildirildi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, Washington ziyaretinden önce güvenlik kabinesiyle toplantı yaparak müzakere edilen anlaşmayı görüştü.

İsrail heyetinin, Netanyahu'nun ısrar ettiği iki yeni şartı anlaşmaya uygun hale getirmek için çalıştığı ifade edildi. Netanyahu, ABD'nin hazırladığı ateşkes teklifine ek olarak "İsrail'in Gazze-Mısır sınırını kontrol etmesi ve Hamas'ın Gazze'nin kuzeyine dönmesini engellemek için denetim mekanizması kurulması" şartlarını talep etmişti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı yazılı açıklamada, salı günü ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da yapılacak görüşmeye başarılar dileyerek, İsrail güvenlik teşkilatının müzakere heyetine destek verdiklerini belirtti.

Gallant, İsrailli esirlerin serbest bırakılması için "sınırlı bir fırsat" olduğunu vurgulayarak, müzakere heyetinin anlaşma ile geri dönmelerini desteklediklerini ifade etti.

İsrail Başbakanlığı, daha önce 22 Temmuz'da yapılacağı duyurulan Netanyahu'nun Biden ile görüşmesinin bir gün ertelendiğini ve salı günü gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri ise Netanyahu'nun esir takası anlaşması imzalamadan ABD seyahatine çıkmasını eleştirdi. Maariv gazetesine göre, İsrailli esirlerin ailelerinin çatı platformu, Netanyahu'nun Washington'a gitmesinin anlaşma için zaman kaybı olduğunu ve "İsrailli esirlerin bekleyecek zamanı olmadığını" belirtti.

Bazı Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esir aileleri, Netanyahu'nun Washington'a gitmesini Ben Gurion Havalimanı'nda protesto etti.

Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla eleştiriliyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların durdurulması için taraflar arasında uzun süredir devam eden müzakerelerde esir takası gündemi önemli bir yer tutuyor.

Netanyahu, geçen haftalarda Refah Sınır Kapısı ve Gazze'nin Mısır sınırındaki İsrail işgalinin devam etmesinin olası anlaşmanın şartlarından biri olabileceğini belirtmişti.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Netanyahu'nun yeni talepleri, esir takası müzakerelerini zorlaştırıyor gibi görünüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri