İsrail ordusu, 7 Ekim'deki başarısızlığını kabul etti

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırıları sırasında Gazze Şeridi sınırında bulunan Be'eri Yahudi yerleşim birimini koruma görevinde başarısız olduğunu resmen kabul etti.

İsrail ordusunun resmi sitesinde yayınlanan rapora göre, yapılan resmi soruşturma sonucunda, İsrail ordusunun Be'eri'deki İsrail vatandaşlarını koruma misyonunu yerine getiremediği ve bu durumun 101 kişinin öldüğü, 32 kişinin esir alındığı saldırıda açıkça görüldüğü belirtildi.

Raporda, 7 Ekim'deki olayda İsrail ordusunun geniş çaplı sızma senaryosuna hazırlıksız olduğunun doğrulandığı ifade edildi. Be'eri'ye yaklaşık 340 silahlı Filistinlinin sızdığı ve Hamas'ın seçkin birçok üyesinin öldürüldüğü bildirildi.

Ayrıca, saldırıda 31 asker ve güvenlik personelinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de yaralandığı ve Kibutz'daki evlerde ağır hasar meydana geldiği vurgulandı. Restorasyon sürecinin uzun süreceği belirtilen raporda, İsrail ordusunun bu tür saldırılara karşı daha hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu tarafından yapılan bir soruşturmada, olay sırasında Be'eri yerleşim birimindeki ordunun davranışında ciddi kusurlar olduğu tespit edilmişti.

Ayrıca, İsrail'in rehine krizlerine yanıt olarak 1986 yılında Hannibal Protokolü'nü oluşturduğu belirtildi. Bu protokol, rehinelerin kurtarılma ihtimali olmadığında onları kaçıranlarla birlikte ortadan kaldırılmasını içeriyordu. İsrail'de 7 Ekim 2023'teki saldırılar sırasında, bazı iddialara göre Hannibal Protokolü'nün uygulandığı ve bu nedenle sivil ölümlerinin arttığı öne sürülmüştü.

Olayla ilgili olarak, İsrail medyası ve insan hakları grupları, soruşturmanın derinlemesine yapılmasını ve sorumluların adalet önüne çıkarılmasını talep etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri