İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 1. yılı

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar, bir yıldır aralıksız devam ediyor. Bu saldırılarda yaklaşık 42 bin kişi hayatını kaybetti.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

İsrail, son bir yılda Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılarla büyük bir yıkım ve insanlık dramına imza attı.

ON BİNLERCE İNSAN ÖLDÜ!

Gazze hükümetinin Medya Ofisi'nin 30 Eylül'de açıkladığı verilere göre, İsrail ordusu son bir yılda yaklaşık 3 bin 650 katliam gerçekleştirdi. Bu saldırılarda 41 bin 870 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 17 bin çocuk, 11 bin 378 kadın ve 13 bin erkek yaşamını yitirdi.

ENKAZ ALTINDA BİNLERCE CESET VAR!

Enkaz altında veya kaybolmuş durumda olan 10 bin kişinin cesedine henüz ulaşılamadı. Ölenlerin yüzde 42’sini çocuklar, yüzde 27’sini kadınlar, yüzde 31’ini ise erkekler oluşturdu.

Saldırılar sırasında 171 bebek doğmadan, 710 bebek ise bir yaşına basmadan yaşamını yitirdi. Ayrıca, 25 bin 973 çocuk ya anne babasını ya da her ikisini birden kaybetti.

Birçok aile, bu süreçte tüm fertlerini kaybederken, bazıları sadece bir veya iki bireyle hayatta kalabildi. Medya Ofisi’nin 2 Ekim tarihli verilerine göre, 902 aile tamamen yok olurken, 1364 ailenin yalnızca bir ferdi hayatta kaldı.

GIDA KRİZİ!

İsrail, Gazze'ye uyguladığı sıkı abluka ile hayatta kalanları açlık ve ilaç eksikliği ile tehdit etti. Bir yıl içerisinde çoğu çocuk olan 36 Filistinli, açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybetti. Ayrıca 3 bin 500 çocuk, yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altındayken, 71 bin 338 kişi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

HASTANELER BOMBALANDI!

İsrail, uluslararası hukuku ihlal ederek hastaneleri ve sağlık çalışanlarını hedef aldı. Sonuç olarak, 34 hastane ve 80 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı. 986 sağlık çalışanı hayatını kaybederken, 310’u alıkonuldu. Bu durum, hastaların tedavi imkanlarını büyük ölçüde kısıtladı.

EĞİTİMDE SOYKIRIM

İsrail’in saldırıları, Gazze’deki eğitim sistemini de hedef aldı. 7 Ekim 2023’ten önce bölgede 796 okul ve 17 üniversite bulunuyordu. Saldırılar sonucunda bu okullardan 125’i tamamen, 337’si ise kısmen yıkıldı. Yaklaşık 11 bin 500 öğrenci, 750 öğretmen ve eğitim alanında çalışan birçok kişi yaşamını yitirdi.

ALTYAPI TAHRİP EDİLDİ

İsrail, son bir yılda 85 bin ton patlayıcı kullanarak Gazze’yi adeta haritadan sildi. 611 cami tamamen, 150 bin konut tamamen, 200 bin konut ise kısmen yıkıldı. Kamu daireleri, tarihi eserler ve birçok sosyal tesis de saldırıların hedefi oldu.

Sonuç olarak, İsrail’in Gazze’deki saldırıları, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini yazmakta; bölge, yaşanmaz bir hale geldi. Bu durum, uluslararası toplumda ciddi bir endişe ve tepkinin doğmasına neden oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri