İsrailli sağcılar, tecavüzcü bir askeri savunmak için sokaklara döküldü

İsrail'in güneyindeki Sde Teiman askeri üssünde, Gazze'den alıkonulan Filistinlilere yönelik cinsel işkence ve istismar suçlamasıyla gözaltına alınan 9 askerin sorgusu, ülkede büyük bir krize yol açtı.

Olayın ardından aşırı sağcı göstericiler, Beit Lid askeri üssünde toplandı ve askeri üsse baskın düzenledi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisinden Likud Milletvekili Tally Gotliv, gözaltına alınan askerlerin götürüldüğü Beit Lid askeri üssünde toplanan aşırı sağcı göstericilere katıldı. Gotliv’in, yüzleri maskeli ve askeri üniformalı kişilerin yanında sahnede konuşma yaptığı anlar, sosyal medyada geniş yankı buldu.

İsrailli aşırı sağcı Milletvekili Zvi Sukkot'un askeri üssün zincirli kapısını aralamaya çalıştığı ve askerlerin kendisini engellemeye çalıştığı görüntüler de basına yansıdı. Kalabalığın askeri üssün kapısını zorla açarak içeri girdiği ve askerlerle arbede yaşadığı anlar da sosyal medyada geniş yer buldu. Silahlı ve üniformalı bazı yedek askerlerin de göstericilere destek verdiği bildirildi.

Başbakan Netanyahu, askeri üsse düzenlenen baskını kınayarak sükunet çağrısında bulundu. Ancak, koalisyondaki sağ ve aşırı sağ partiler, askeri savcılığın askerleri gözaltına alma girişimine karşı çıkarken, muhalefet bağımsız soruşturma çağrısında bulundu ve hukukun üstünlüğünü vurguladı.

Sde Teiman gözaltı merkezi, sık sık işkencelerle gündeme geliyor. New York Times’ın geçtiğimiz ayki haberine göre, burada alıkonulan Filistinliler, gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde günde 18 saate kadar sessizce yerde oturtuluyor. Ayrıca, birçok tutuklu insanlık dışı muamele ve işkenceye maruz kalıyor.

Sde Teiman'da yaşanan işkenceler, serbest bırakılan bazı Gazzeliler tarafından da dile getirilmişti. Bu bağlamda, gözaltında yaşanan insan hakları ihlalleri, uluslararası toplumun tepkisini çekmiş ve soruşturma taleplerini gündeme getirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri