İtalya: AB ülkeleri iki devletli çözümünden yana

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyük çoğunluğunun, İsrail-Filistin meselesinde iki halk ve iki devlet temelindeki çözümden yana olduğunu söyledi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin İsrail-Filistin meselesinde genellikle iki halk ve iki devlet temelindeki çözümü desteklediğini belirtti. Brüksel'deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yapılan bir oturumda, Tajani, neredeyse tüm AB ülkelerinin bu çözüme destek verdiğini ifade etti. İtalya'nın tutumunun ise her zaman iki halk-iki devlet temelindeki çözümü desteklediğini ve bu doğrultuda çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Tajani ayrıca, İsrailli yerleşimciler konusunu ele alacaklarını ancak önce Hamas'a yaptırım uygulanması gerektiğini öne sürdü.

Öte yandan, Tajani'nin, Almanya ve Fransa ile gündeme getirdiği "Husilerin, Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliğini tehdidine karşı askeri bir AB misyonu oluşturulması" önerisine değindiği belirtilmiştir. Kızıldeniz'deki AB misyonu konusunda birçok üye ülke arasında fikir birliği olduğunu ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in bu teklife destek verdiğini ifade etti. Tajani, bu misyonun ciddi bir savunma misyonu olacağını vurgulayarak, 24-25 Ocak'ta Lübnan, İsrail ve Filistin'i ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, ANSA ajansının haberine göre, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda 27 AB üyesinden 26'sı iki devletli çözüme destek verirken, tek bir ülke olan Macaristan'ın herhangi bir tutum almadığı belirtilmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri