Kakao fiyatlarında endişe verici yükseliş!

Gana'daki üretim ve arz endişeleri nedeniyle kakao fiyatları yeniden yükselişe geçti. Intercontinental Exchange'de (ICE) kakaonun ton başına fiyatı 9 bin 980 dolara kadar çıkarak son dönemdeki en yüksek seviyelerinden birine ulaştı.

Nisan ayında, yüksek tohum maliyetleri nedeniyle Gana ve Fildişi Sahili'nde üretim kısıtlanmış ve kakao fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştı. ICE'de ton başına fiyat 11 bin 722 dolarla tarihin en yüksek seviyesini görmüştü. Ancak arz endişelerinin azalmasıyla fiyatlar geçici olarak düşmüş, 27 Nisan-4 Mayıs haftasında yüzde 24'ten fazla gerileyerek 7 bin doların altına inmişti.

Fakat Gana'daki mahsul sorunları ve yasa dışı madencilik faaliyetleri fiyatları yeniden yukarı çekti. Analistler, Gana'nın mahsulün kötü olması nedeniyle 350 bin ton kakao çekirdeği teslimatını gelecek sezona ertelemeyi planladığına dair haberlerin fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, Ganalı çiftçilerin kakao çekirdeklerini komşu ülkelere kaçırarak oralarda daha yüksek fiyatlarla sattıkları iddiaları da fiyat artışını destekleyen faktörler arasında yer alıyor.

​​​​​​​​​​​​​​

OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI VE BİTKİ HASTALIKLARI ÜRETİMİ VURUYOR

Kakao arzında yaşanan sorunların temel nedenleri arasında uzun süren kuraklık ve şiddetli yağmurlar gibi olumsuz hava koşulları bulunuyor. Bitki hastalıkları da mahsulü olumsuz etkiliyor. Kakao ağaçlarının ölümüne yol açan CSSVD virüsü, üretimi etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, geçen yıl yaşanan El Nino hava olayı da kakao fiyatlarındaki artışı tetikleyen faktörlerden biri olarak gösteriliyor.

YASA DIŞI MADENCİLİK VE KÜRESEL ISINMA SORUNU

Gana'da yasa dışı altın madenciliğinin yaygınlaşması, kakao çiftliklerinin yerini alarak üretim alanlarını daraltıyor. Küresel iklim değişikliği de üretim koşullarını zorlaştırarak kakao arzını etkiliyor. Ganalı çiftçilerin yaşadığı bu zorluklar, küresel kakao arzını tehdit ediyor ve fiyatların dalgalanmasına neden oluyor.

​​​​​​​KAKAO FİYATLARI YIL BAŞINDAN BU YANA YÜZDE 135 ARTTI

Kakaonun ton başına fiyatı yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 135 artış gösterdi. Gana ve Fildişi Sahili gibi büyük kakao üreticisi ülkelerde yaşanan üretim sorunları, küresel kakao piyasasında büyük bir belirsizlik yaratıyor. Bu belirsizlikler, kakao fiyatlarının gelecekte nasıl şekilleneceğine dair endişeleri artırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri