Mantar hastalıkları küresel sağlık felaketine yol açabilir

Bilim insanları, mantar hastalıklarının sıcaklıkların artmasıyla yayıldığını ve küresel sağlık felaketine yol açabileceğini öne sürdü.

The Guardian'ın haberine göre, 1990'dan bu yana mantar hastalıkları yıllık 7 kilometre kutuplara doğru yayılırken bilim insanları sıcaklıkların artmasıyla hastalıkların kutuplara doğru hareket edeceği ve etkisini artıracağını belirtti.

TAHIL PASI HASTALIĞI YAYILIYOR

Uzmanlar, tropikal bölgelerde görülen tahıl pası hastalığının halihazırda İngiltere ve İrlanda'da görülmeye başladığını vurguladı.

Mantar hastalıkları, rüzgarın da etkisiyle uzun mesafelere kadar ulaşırken mantar ilaçlarına karşı da direnç geliştirebiliyor.

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıkların yeni mantar hastalığı varyantları geliştirdiği ve bu mantar hastalıklarının küresel sağlık felaketine yol açabileceği uyarısında bulundu.

“KÜRESEL AÇLIKLA İLGİLİ”

İngilitere'deki Exeter Üniversitesi'nden Profesör Sarah Gurr, "Mantar hastalıklarının hızlı yayılması sonucu küresel sağlık felaketi görebileceğimize dair uyarıyoruz. Buradaki tehdit zombiler değil ama küresel açlıkla ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Gurr, ayrıca, mantar hastalıkların toprakta 40 yıla kadar kalabildiğinin altını çizerek bu hastalığın kasırgalar vasıtasıyla kıtalar arası da hareket edebileceğini söyledi.

Araştırmacılardan Almanya'daki Kiel Üniversitesi'nden Profesör Eva Stukenbrock ise dünya nüfusunun artmasının beklenmesi nedeniyle insanlığın gıda üretimiyle ilgili "benzersiz zorluklarla" karşı karşıya olduğunu aktardı.

SICAKLIKLARIN ARTMASIYLA DAHA KÖTÜLEŞİYOR

Stukenbrock, halihazırda mantar hastalıkları nedeniyle büyük miktarlarda (yüzde 10 ile 23 arası) hasat kaybının yaşandığını ve bu gidişatın sıcaklıkların artmasıyla daha da kötüye gidebileceğini ifade etti.

Bilim insanları, mantar hastalığından etkilenen tarım ürünleri arasında pirinç, buğday, soya fasulyesi ve patatesi gibi temel besin kaynaklarının olduğunu kaydetti.

Ayrıca, mantar hastalıklarının tarımsal ürün yetiştiriciliğinde verim kaybının en önemli nedenleri arasında olduğu biliniyor.

Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri