Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, iki ülke arasındaki olumlu ilişkilere vurgu yaparak, Mısır ve Türkiye'nin ortak tarihi temellere dayanan stratejik bir ilişki içinde olduğunu ifade etti. Ayrıca özellikle Filistin meselesi konusunda Türkiye ile fikir birliği sağlandığını belirtti.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Ankara ziyareti dönüşünde bindiği uçakta Mısırlı gazeteci Neşet ed-Deyhi'ye verdiği demeçte, Suudi Arabistan'ın diplomatik ilişkileri yeniden kurmasının ardından İran ile olan ilişkilerini gözden geçireceklerini vurguladı.
Türkiye ile son bir buçuk aydaki temasların hızının ve iki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abdülfettah el-Sisi'nin Doha'da görüşmesinin, ilişkileri geliştirmeye yönelik gerçek bir siyasi iradenin kanıtı olduğunu belirten Şukri, "Türk tarafıyla yapılan çok sayıda görüşme olumlu bir atmosferde gerçekleşti." dedi.
ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ OLASILIĞI
Türkiye ile Mısır'ın, iki büyük ülke olduğunu ve bunun çok boyutlu ilişkilere uygun bir ortam sağladığını aktaran Şukri, enerji alanında iş birliği olasılığına da değindi.
Şukri, Türk Bakan'ın Libya meselesinin Mısır'ın ulusal güvenliği üzerindeki etkisinin önemini anladığını ve istikrarlı ve egemen bir Libya görmek konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Şukri, Türkiye'nin Libya'da çıkarları olduğunu ancak Mısır'ın ulusal güvenliğini etkilemediği sürece hiçbir ilişkiye müdahale etmediklerini belirtti.
Ayrıca Şukri, seçimlerin yapılması ve Libya halkını temsil eden bir hükümetin kurulması için birlikte çalışmak amacıyla çerçeveler belirleme konusunda anlaştıklarını ifade etti.
Şukri, Filistin meselesiyle ilgili olarak da "Mısır ve Türkiye arasında Filistin halkının meşru haklarının desteklenmesi konusunda büyük bir mutabakat var." ifadelerini kullandı.
Mısır'ın Türkiye ile Yunanistan'ı yakınlaştırma olasılığına ilişkin bir soruya Şükri, "Mısır artık Türkiye ile normal, olumlu ve iyi bir ilişki sergiliyor ve Türkiye ile güçlü temeller ve ortak bir tarih temelli stratejik ilişkilere sahip." yanıtını verdi.
Şukri, geçmişte Türkiye ile yakın ilişkilerinin bölgede istikrarı sağlamaya yardımcı olduğunu belirterek, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin azaltılması için çaba sarf ettiğini ve bu durumun iş birliği ve koordinasyon alanları açma konusunda ülkesinin çıkarına olduğunu vurguladı.
Şükri, Nil nehrinin su kullanımıyla ilgili Mısır ve Etiyopya arasında 10 yılı aşan Hedasi barajı krizinin çözümünde Türkiye’nin yer almasına ilişkin, "(Türk tarafıyla) Yaptığımız istişarelerde duyduğumuz, tarafları bağlayıcı bir yasal anlaşma yapmasına teşvik etmek için katkı sağlama isteğinin mevcut olduğu anlaşılıyor." yorumunu yaptı.
Ukrayna savaşına değinen Şukri, "Mısır bu krizden ekonomik olarak büyük bir şekilde zarar gördü. Tarafları müzakere masasına davet ediyoruz ve bunu yapmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Şukri, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri, Irak ve Ürdün dışişleri bakanlarının da katılacağı Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenecek Suriye konulu toplantı için KİK Başkanı ve Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’dan bir davet aldığını belirtti.
Toplantının olayların seyrini değerlendirmek için önemli olduğuna dikkati çeken Şukri, "Bu toplantı, katılımcılara Türkiye ile Arap ülkelerinin arasındaki ilişkilerin mevcut gidişatı, bunların nasıl desteklenip yükseltileceği konusunda bilgi verme fırsatı ve (gelecek ay Riyad’ta düzenlenecek) Arap Birliği Zirvesine hazırlık imkanı veriyor." diye konuştu.
Şukri, Mısır-İran ilişkilerinin geliştirilmesine ilişkin bir soruya şu şekilde cevap verdi:
"Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gelişmeler önemli ve değerlendirilmesi gerekiyor. Cidde toplantısı bu gelişmelerin avantajlarını görmek için fırsat niteliğinde. Mısır bu gelişmeleri değerlendirecek ve bu kapsamda yapılan çalışmalar üzerine yapıcı adımlar atılacaktır."