NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: ''En büyük risk Rusya'nın Ukrayna'da kazanması olur''

ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen NATO Zirvesi, ittifakın 75. yıl dönümünün kutlandığı görkemli bir törenle başladı. NATO üyesi 32 ülkenin liderlerini bir araya getiren zirve, 1949 yılında 12 ülkenin imzasıyla kurulan NATO'nun doğduğu yer olan "Andrew W. Mellon Oditoryumu"nda gerçekleştirildi.

Törene önce liderlerin eşleri giriş yaptı, ardından Ukrayna, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderleri davetli olarak katıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in öncülüğünde NATO üyesi 32 ülkenin liderleri de sahneye çıkarak tören alanında yerlerini aldı.

Törende, İkinci Dünya Savaşı, NATO'nun kuruluşu, Bosna Savaşı, Kırım'ın ilhakı ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi önemli tarihi olaylara ilişkin görüntülerin yer aldığı bir video gösterimi yapıldı.

''TARİHİN EN UZUN ÖMÜRLÜ İTTİFAKI''

Açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Kuzey Atlantik Anlaşması"na duyduğu büyük saygıyı vurgulayarak, bu anlaşma sayesinde barışın korunduğunu belirtti. NATO'nun tarihin en başarılı ittifakı olarak ön plana çıktığını ifade eden Stoltenberg, "75. yıl dönümümüzde rahatlıkla şunu söyleyebiliriz; NATO sadece en başarılı ve güçlü ittifak değil, aynı zamanda tarihin en uzun ömürlü ittifakıdır." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun genişleme kararının Avrupa tarihini değiştirdiğine dikkat çekerek, müttefiklerin o dönemde gösterdiği kararlılığı şimdi de sürdürmeleri gerektiğini belirtti. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın nesillerdir meydana gelen en büyük güvenlik krizi olduğunu değerlendiren Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya benzeri görülmemiş düzeyde destek sağladığını vurguladı. Ancak bu desteğin bazı risk ve maliyetler taşıdığını da ekledi.

Stoltenberg, "En büyük risk Rusya'nın Ukrayna'da kazanması olur. Buna izin veremeyiz. Bu savaşın sonucu onlarca yıl boyunca küresel güvenliği şekillendirecek. Şimdi demokrasiye sahip çıkma zamanı ve bunu Ukrayna'da yapmalıyız." dedi. Rusya'nın kazanmasının sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i değil, İran, Kuzey Kore ve Çin gibi otoriter liderleri cesaretlendireceğini söyleyen Stoltenberg, bu ülkelerin Rusya'yı desteklediğini ve NATO'nun başarısız olmasını istediğini belirtti.

Stoltenberg, 75 yıl boyunca NATO'nun "çok büyük fırtınalardan" geçtiğini ifade ederek, müttefiklerin çıkar, tarih, gelenekler ve değerlerle birbirine bağlı olduğunu, tüm üyelerin ittifakın değerini bilmesi gerektiğini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri