Norveç Parlamentosu, Sosyalist Sol Parti (SV) ve Kızıl Parti'nin (RØDT) önerisi olan "Filistin'in devlet olarak tanınması"na ilişkin teklifi reddetti. Bunun yerine iktidar partileri İşçi Partisi (AP) ve Merkez Parti (SP), Filistin'i süreç içinde ayrı bir devlet olarak tanıma önergesini geniş bir çoğunlukla onayladı.
Sadece yabancı karşıtı Fremskrittspartiet (İleri Adım Partisi) FRP ve Hıristiyan Halk Partisi (KRF) partileri karşı oy kullandı. Meclisteki otomatik oylama sisteminin çalışanlarının grevde olması nedeniyle oylama elle sayım yoluyla gerçekleştirildi. Oylamaya 169 milletvekilinden 98'i katıldı. Bu milletvekillerinden 83'ü lehte, 15'i aleyhte oy kullandı.
OKULLARDA "ATEŞKES" BOYKOTU VARDI
Oylamanın yapıldığı sırada, Filistin taraftarları ve Filistin'i desteklemek için grev yapan öğrenciler meclis dışında eylemlerini sürdürdü. Ayrıca, Oslo, Drammen, Trondheim, Stavanger ve Kristiansand illerinde bazı okullarda öğrenciler, okul boykotu yaparak "Hemen ateşkes, İsrail'e ulusal boykot ve özgür Filistin" taleplerinde bulundu.
Norveç meclisi bu kararla, prensip olarak Filistin'i belli bir zaman süreci içinde ayrı bir devlet olarak tanımayı taahhüt etmiş oldu. AP'den Trine Lise Sundnes, bu kararın anlamlı olduğunu belirterek, "Artık Filistin'in tanınması konusunda tarihi bir karara sahip olduklarını" söyledi. SV'den Ingrid Fiskaa da, "Şu anda Filistin'i ayrı bir devlet olarak tanıyacak çoğunluğu sağlayamadığımız için üzgünüm, ancak meclisin bunu prensip olarak onaylaması doğru bir adımdır. Güçlü bir halk desteği olmadan bu gerçekleşmezdi" dedi.
SAĞCILAR KARARA TEPKİLİ
Bu karara karşı oy kullanan FRP'den Christian Tybring-Gjedde ise yaptığı açıklamada, "Meclisteki karar öncelikle sembolik ama İsrail açısından ciddi. İsrail, terörle mücadelede yanında olması gereken ülkeler tarafından giderek daha fazla hayal kırıklığına uğratılıyor. FRP İsrail ile dayanışma göstermek istiyor ve her iki tarafın da kabul edeceği bir barış anlaşması sağlanana kadar Filistin'i tanımayacağız" dedi.