Cumhurbaşkanı Petro, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Dünyaya, eğlence için canlı ve hissedebilen varlıkları öldürmenin kültür olduğunu söyleyemeyiz," dedi. Bu yasa, hayvan haklarını koruma çabaları çerçevesinde önemli bir adım olarak görülüyor.
OY ÇOKLUĞUYLA GEÇTİ
Boğa güreşinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısı, 29 Mayıs'ta Kolombiya Kongresi'nde oy çokluğuyla kabul edilmişti. Yasa, boğa güreşi sektöründe çalışan işçiler ve diğer meslekler için 3 yıllık bir geçiş sürecini de kapsıyor. Cumhurbaşkanı Petro'nun imzaladığı yasa tasarısı, bu kapsamda 2027'de yürürlüğe girecek.
KÖKLÜ GELENEKLERE SON VERİLDİ
Boğa güreşini sonlandırmak, Kolombiya'nın bazı bölgelerinde bu gösteri etrafında şekillenen köklü geleneklere de son vermek anlamına geliyor. Hükümetin, gelirleri doğrudan veya dolaylı olarak boğa güreşine bağlı olan kişiler için istihdam sağlaması isteniyor.
Boğa güreşleri hala Ekvador, Fransa, Meksika, Peru, Portekiz, İspanya ve Venezuela gibi ülkelerde devam ederken, Brezilya, Şili, Arjantin, Uruguay ve Guatemala'da yasaklanmış durumda. Kolombiya'da alınan bu karar, dünya genelinde hayvan hakları mücadelesi açısından önemli bir örnek teşkil ediyor.