Portekiz'de sağ ittifak seçimleri kazandı

Portekiz'de 10 Mart Pazar günü gerçekleşen erken genel seçimlerde, ana muhalefet partisi olan sağ görüşlü Demokratik İttifak'ın (AD) azınlık hükümeti kurmasının beklendiği bildiriliyor.

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 98'i açıldığında, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ile ana muhalefetteki AD'nin oy oranları eşit (yüzde 28,7) görünse de, AD "seçimi kazandığını" ilan ederken, PS'nin "muhalefet rolünü üstleneceğini" duyurdu.

Demokratik İttifak'ın (AD) lideri Luis Montenegro, yaptığı açıklamada, "Seçimleri AD kazandı, PS kaybetti. Portekizliler, sandıkta yeni bir hükümet istediklerini belirttiler." dedi ve Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'dan hükümeti kurma görevini kendisine vermesini talep edeceğini açıkladı.

Yaklaşık 9 yıl aradan sonra sağın tekrar iktidara gelmesinin beklendiği Montenegro, seçim kampanyası boyunca vurguladığı "aşırı sağ ile hükümet kurmama" taahhüdünü tekrarlayarak, "Verdiğim sözü tutacağım. Hayır, hayır demektir." şeklinde konuştu.

Son seçimlerde yüzde 41 olan oy oranı yüzde 28'lere düşen PS'nin yeni lideri Pedro Nuno Santos da, "Meclis'te çoğunluk sağlayamayacak olsak da AD'yi seçim başarısından dolayı tebrik ederim." diyerek, "Bizim çoğunluğumuz olmadığı gibi, seçim programımız AD ile de örtüşmüyor. PS olarak muhalefete liderlik edeceğiz ve Portekiz halkının güvenini yeniden kazanacağız. Avrupa Parlamentosu seçimlerini kaybetmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

AD'nin azınlık hükümeti kurmasına izin vereceklerini ima eden Santos, aşırı sağın aldığı oyların "göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu" belirtti ve "Bu oyları aşırı sağa bırakmayacağız." dedi.

Portekiz'de sadece 5 yıldır aktif olan, 2019'da 1 olan milletvekili sayısını 2022'de 12'ye çıkaran aşırı sağcı Chega ise, pazar günü yapılan seçimlerde üçüncü büyük siyasi parti olarak konumunu güçlendirdi.

Eski bir futbol yorumcusu olan Chega lideri Andre Ventura, "Seçimlerden büyük bir zafer elde ettik." dedi.

AD'ye seslenerek, "Portekiz'de sol kaybetti. Biz, gelecek 4 yıl için iktidara talibiz. Meclis'te çoğunluğumuz var ancak bu, Chega ile birlikte." diyen Ventura, "İki partili dönem sona erdi. Chega, 1 milyondan fazla oy aldı. Son seçimlere kıyasla oy oranımızı 4 kat artırdık." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ventura, hükümete girmek istediklerini açıkça belirtti ancak mevcut durumda AD'nin azınlık hükümeti kurmak için PS'nin desteğini alacağı liderlerin ifadeleri bu yönde olmadığını gösterdi.

Seçimlere katılımın, 2022'deki son seçimlere göre artarak yüzde 66'ya ulaştığı belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri