Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO), 17 Mayıs-14 Haziran günlerinde Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’ndeki atık suyu altıncı kez okyanusa boşaltmaya başlayacağını açıklayınca Çin Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.
Yaklaşık 78 bin tonluk radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasına itiraz eden Çin Dışişleri Bakanlığı, Japon hükümetinin radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasının yol açacağı geri döndürülemez sonuçları önlemesini istediklerini açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Uluslararası Çin Radyosu'na yaptığı açıklamada, Japonya’nın radyoaktif atık suyu denize boşaltmasına başından beri karşı çıktıklarını vurguladı. Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki atık suyun denize boşaltılmasının tüm insanlığın sağlığı, küresel deniz çevresi ve uluslararası toplumun çıkarlarıyla yakından ilişkili olduğuna dikkat çeken sözcü, Japon hükümetinin iç ve dış kamuoyunun makul endişelerine olumlu cevap vermesi, soruna sorumlu ve yapıcı bir tutumla yaklaşması gerektiğini ifade etti.
NE OLMUŞTU?
Fukuşima Nükleer Santrali kazası 9.0 büyüklüğündeki 11 Mart 2011 tarihinde Tōhoku depremi ve tsunamisi sonrasında meydana geldi. Honşu Adası açıklarında meydana gelen deprem, Japonya'da büyük bir tsunami'ye yol açtı. Tsunami nükleer santraldeki üç etkin reaktörün kapatılmasına sebep oldu. Santralde Tokyo Elektrik Güç Şirketi (TEPCO) tarafından işletilen altı tane Kaynar su reaktörü bulunmaktaydı.
Fukuşima günlerce böyle yanmıştı
Tsunami, elektrik şebekesine zarar verdi ve santralin jeneratörlerini su bastı. Bu da santralde bir elektrik kesintisine neden oldu. Bunu takip eden soğutma eksikliği santralde kısmi erime ve patlamalara neden oldu, altı reaktörün tamamında ve merkezi kullanılmış yakıt tankında sorunlar meydana geldi.
Japonya hükümeti santraldeki radyoaktif suyu peyder pey okyanusa boşaltıyor.