Rusya'da Taliban gelişmesi dikkat çekiyor

Rusya, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından yönetimi ele geçiren Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarmaya yönelik hazırlıklarını resmen duyurdu.

Açıklama, Moskova'nın Afganistan konulu diyalog toplantısına ev sahipliği yaptığı sırada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov tarafından yapıldı.

Kabulov, Taliban'ın terör örgütleri listesinden çıkarılması yönünde ilkesel bir karar alındığını ve gerekli yasal prosedürlerin kısa süre içinde tamamlanacağını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, FSB ve diğer kurumların bu süreç için son dokunuşları yaptığını ifade eden Kabulov, "Bu konuda ilkesel bir karar Rusya liderliği tarafından zaten alınmıştı" dedi.

Kabulov, "Umuyoruz ki, nihai karar yakın zamanda açıklanacak" ifadesini de ekledi. Aynı zamanda, Rus Federal Güvenlik Servisi Başkanı Alexander Bortnikov, Taliban'ın IŞİD'in en tehlikeli kanadıyla, yani IŞİD-H ile savaşmaya hazır olduğunu belirtti.

Moskova'daki toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevcut Afgan hükümeti ile pragmatik bir diyalog kurmanın önemine vurgu yaptı. Taliban yönetimini, uyuşturucu üretimini azaltma ve IŞİD'le savaşma çabaları nedeniyle öven Lavrov, ABD'yi Afganistan'da el koyduğu varlıkları iade etmeye çağırdı.

Rusya, Taliban'ı 2003 yılında terör örgütleri listesine almıştı. Ancak, ABD'nin çekilmesinin ardından Taliban yönetimi hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmamıştır. Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, Taliban'ın atadığı büyükelçileri kabul eden ülkeler arasında yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri