Stoltenberg için veda vakti! NATO’nun başına kim geçecek?

Önümüzdeki Ekim ayında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresi dolacak. Stoltenberg'in yerine kimin geçeceği konusunda tartışmalar devam ederken, birçok ülkeden farklı isimler görev için konuşuluyor.

Önümüzdeki Ekim ayında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresi dolacak. Stoltenberg'in yerine kimin geçeceği konusunda tartışmalar devam ederken, birçok ülkeden farklı isimler görev için konuşuluyor. Başlangıçta kadın bir genel sekreter adayının olabileceği haberleri çıkmıştı, ancak son zamanlarda kadın adaylar gündemden düşmüş gibi görünüyor.

Adaylar arasında Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic, Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland ve eski İngiltere Başbakanı Theresa May gibi isimler yer alıyordu.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, son dönemde adaylar arasına dahil oldu ve NATO genel sekreterliği söylentileri arttı. Frederiksen'in ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme de bu spekülasyonları destekledi. Diğer muhtemel adaylar arasında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte gibi isimler bulunuyor.

Jens Stoltenberg'in görev süresi daha önce üç kez uzatılmıştı ve son uzatma 30 Eylül 2023'te sona erecek. Ancak Norveçli liderin görev süresinin bir kez daha uzatılma ihtimali giderek artıyor. NATO üyelerinin çoğunluğunun, Stoltenberg'in Rusya ile gerilimin yüksek olduğu dönemde görevde kalmasını istediği belirtiliyor.

NATO Genel Sekreteri adayının seçilmesi için tüm NATO ülkelerinin oybirliği gerekiyor. Şu ana kadar birçok ülke genel sekreter göndermiş olsa da, her ülkenin adayı kabul etmesi gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri