Taliban insanları kırbaçladı, BM kınamakla yetindi

Birleşmiş Milletler, Afganistan'daki Taliban yönetiminin, bir spor stadyumunda toplanarak kırbaçlanan 63 kişiyi kınadı.

Bu olayın ardından Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) Taliban'ı uluslararası insan hakları yükümlülüklerine saygı göstermeye çağırdı.

Olay, Afganistan'ın kuzeyindeki Sar-i Pol vilayetinde gerçekleşti ve Taliban'a bağlı yüksek mahkeme tarafından "eşcinsel ilişki, başka ahlaksız ilişki türleri ve hırsızlık" suçlamalarıyla verilen kırbaç cezasını doğruladı. Mahkeme ayrıca, "zina" suçlamasıyla hüküm giyen ve kaçmaya çalışırken yakalanan bir erkek ile bir kadının da Pençşir vilayetinde kırbaçlandığını açıkladı.

Taliban, ABD ve NATO'nun Ağustos 2021'deki plansız çekilmesinin ardından Afganistan'da yönetimi ele geçirdi ve ilk günlerde daha ılımlı politikalar vaat etti. Ancak kısa sürede, Taliban'ın 1990'ların sonundaki yönetimini hatırlatan uygulamalar başladı. Kız çocuklarının ve kadınların eğitimine kısıtlamalar getirilirken, kamusal alanlarda idamlar, kırbaçlamalar ve recm cezaları yeniden başladı.

Bu yılın başlarında Taliban, cinayetten hüküm giydiği belirtilen bir erkeği, Covcan vilayetindeki bir stadyumda binlerce kişinin gözü önünde idam etmişti. Bu, Taliban'ın yönetimi devralmasından sonra kamusal alanda gerçekleştirdiği beşinci idam oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri