Telegram'ın kurucusu Rus asıllı milyarder Pavel Durov Fransa'da gözaltına alındı: Rusya'dan 'Cadı avı' tepkisi

Dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve sahibi olan Rus asıllı milyarder Pavel Durov, Fransa'da gözaltına alındı.

39 yaşındaki Durov, dün gece özel jetiyle indiği Fransa’daki Le Bourget Havaalanı'nda güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltının nedeni henüz resmî olarak açıklanmazken, Durov’un Azerbaycan'dan özel bir jetle Fransa'ya gelmesinin hemen ardından gözaltına alındığı bildirildi.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Durov’un gözaltına alınmasının Telegram'daki moderatör eksikliği ve platformun polisle yeterince işbirliği yapmaması nedeniyle yürütülen bir ön soruşturma kapsamında olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre, bu eksiklikler platformda çeşitli suçların işlenmesine zemin hazırlıyor.

Rus milletvekili Maria Butina, Durov’un gözaltına alınmasını "Batı'nın cadı avının bir kurbanı" olarak nitelendirerek, onun "siyasi bir mahkum" olduğunu savundu.

Pavel Durov, daha önce VK adlı sosyal medya platformunun kurucusuydu. Ancak, VK'daki muhalif toplulukları kapatma taleplerine uymayı reddettiği için platformu satmış ve 2014 yılında Rusya'yı terk etmişti. Durov, daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Telegram'ı kurarak dünya çapında bir başarı elde etti. Şu anda Fransa ve BAE vatandaşlığı bulunan Durov’un Forbes’e göre 15,5 milyar dolarlık bir serveti bulunuyor.

Bir milyara yakın kullanıcısı olan Telegram, özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde etkili bir sosyal medya platformu olarak öne çıkıyor. Telegram, Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat'ten sonra dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olarak kabul ediliyor. Durov’un gözaltına alınmasının ardından gelişmelerin ne yönde seyredeceği merakla bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri