Yeni kriz kapıda mı? Maymun çiçeği virüsü sebebiyle acil durum ilan edildi

Afrika Birliği, kıta genelinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Africa CDC (Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) Genel Direktörü Jean Kaseya, yaptığı açıklamada, bu kararın ciddi bir sorumluluk olduğunu vurguladı ve Afrika'daki hükümetlere, salgının yayılmasını önlemek amacıyla işbirliği çağrısında bulundu.

Kaseya, salgına karşı kıta çapında aşı temin etme taahhüdünde bulunarak, vaka ve ölüm sayıları hakkında düzenli olarak bilgilendirme yapılacağını belirtti. Africa CDC'nin 9 Ağustos tarihli raporuna göre, bu yıl ocak ayından 8 Ağustos'a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi maymun çiçeği virüsüne yakalandı ve 14 bin 719 şüpheli vaka kaydedildi. Salgın nedeniyle 517 kişi hayatını kaybetti; bunların 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde gerçekleşti.

Maymun çiçeği virüsü, kemirgenler ve enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüs, vücut döküntülerine, enfekte giysi ve eşyalarla temas yoluyla ya da vücut sıvılarıyla bulaşabiliyor. İlk belirtiler genellikle virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor ve yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt döküntüleri şeklinde kendini gösteriyor.

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor; tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların çoğu, hastalığı hafif semptomlarla geçirip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri