Yunus Emre Enstitüsü Afrikalılara Türk kültürünü öğretiyor

Türkiye'nin farklı ülkelerde kültürel anlamda tanıtımını üstlenen Yunus Emre Enstitü'sü Kuzey Afrika ve Sahra Altı Afrika başta olmak üzere kıtanın farklı bölgelerinde bulunan 10 ülkede temsilcilik açtı. Temsilciliklerde düzenlenen Türkçe kursları ve geniş bir yelpazede gerçekleştirilen kültürel faaliyetlerle Afrikalılarla kalıcı ve güçlü bağlar kuruldu.

Yunus Emre Enstitüsü, Türk dili, kültürü, tarihi ve sanatı başta olmak üzere Türkiye’nin zengin kültürel değerlerini Afrika kıtasına taşıdığı 14. yılını geride bıraktı.

Enstitü, Afrika’daki ilk temsilciliğini 2010 yılında Mısır’da açarak kısa zaman zarfında kıtanın dört bir yanında kurduğu temsilcilik sayısını 10’un üzerine çıkardı. Kuzey Afrika ve Sahra Altı Afrika başta olmak üzere kıtanın farklı bölgelerinde bulunan temsilciliklerde düzenlenen Türkçe kursları ve geniş bir yelpazede gerçekleştirilen kültürel faaliyetlerle Afrikalılarla kalıcı ve güçlü bağlar kuruldu.
Gastrodiplomasi faaliyetlerinden Türk film endüstrisinin şaheserlerinin gösterildiği etkinliklere; geleneksel Türk el sanatlarının tanıtıldığı atölyelerden Türk müziğinin tınısının müzikseverlerle paylaşıldığı konserlere uzanan sanatın hemen her alanında Enstitü tarafından düzenlenen etkinliklerle hem Türk kültürü tanıltıldı hem de kültürler arasındaki müşterek değerlere vurgu yapıldı.

100. YILDAKİ İLK TEMSİLCİLİK AFRİKA’DA AÇILDI

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 2023 yılının ilk temsilciliğini Afrika’da açan Enstitü, tarihî bir temel üzerine inşa edilen ve mihrakı insan olan Türkiye-Afrika ilişkilerine kültürel etkileşim bağlamında katkıda bulundu.

TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL DEĞERLERİ AFRİKA’YA AKTARILIYOR

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, 25 Mayıs Afrika Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada “Gönlümüzde müstesna bir yeri bulunan Afrika ile kültürel alandaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesine yönelik çalışmalarımızı yıllardır sürdürmeye devam ediyoruz. Bu süreci, ülkemizin Afrika’ya yönelik izlediği insan odaklı yaklaşımını Yunus’un ‘can’ felsefesini gözeterek şekillendirdiğimiz faaliyetlerimizle taçlandırdık” ifadelerini kullandı.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş, “Kıtada faaliyete başladığımız günden bugüne kadar kendi kültürümüzü tanıtmanın yanı sıra Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında kültürel alışveriş olanağı sağladığımız etkinlikleri hayata geçirdik. Bazı temsilciliklerimizde Afrikalı kadınları desteklemeye ve Afrika’da kadınların toplumdaki yerini tahkim etmeye yönelik çalışmaları da hayata geçirdik. Bu değerli çalışmalarımızdan biri de geçtiğimiz hafta Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin Abuja’daki temsilciliğimizde açılışını yapmış oldukları Nijeryalı kadın sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergiydi. 14 yıldır olduğu gibi Afrika’ya Yunus’un selamını taşımaya ve muhtelif alanlarda yürüttüğümüz çalışmalarımızı çeşitlendirerek Afrikalılarla kalıcı gönül bağları kurmaya devam edeceğiz. ‘25 Mayıs Afrika Günü’ vesilesiyle Afrikalıların bu özel gününü kutluyorum” değerlendirmelerinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri